Investigadors de l’IDIBELL identifiquen una via de senyalització cel·lular implicada en el desenvolupament del càncer de fetge

leucemiaUn grup d’investigadors liderats per les doctores Isabel Fabregat, de l’lnstitut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), i Aránzazu Sánchez, de la Universitat Complutense de Madrid, han desenvolupat un model de ratolí modificat genèticament que permet, per primera vegada, estudiar de forma específica en els hepatòcits (les cèl·lules majoritàries del fetge) el paper de l’activitat catalítica del receptor de la via de senyalització cel·lular del factor de creixement epidèrmic (EGF). El treball, publicat a la revista Hepatology, aporta resultats i conclusions noves al voltant de la implicació d’aquesta via en patologies hepàtiques com en el càncer de fetge (hepatocarcinogènesi), la fibrosi hepàtica o la inflamació, totes elles interessants d’estudiar per la seva rellevància clínica i pel pronòstic, sovint greu, que reben els pacients que les pateixen. El treball s’ha dut a terme en estreta col·laboració amb investigadors del CIEMAT i de dos centres del CSIC: el CNB i l’IIB-Alberto Sols, a Madrid, i també amb investigadors clínics de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

El ratolí transgènic sobre el qual es basen els experiments de l’estudi expressa una forma modificada del receptor cel·lular del factor de creixement EGF (EGFR), que no presenta un enzim anomenat tirosina-quinasa. Aquest model produeix una atenuació significativa (però no total) i permanent de la seva via de senyalització. A causa que el control del gen modificat l’exerceix el promotor del gen de l’albúmina, són només els hepatòcits d’aquests animals els que expressen la forma mutant de l’EGFR, un aspecte absolutament nou del model, cosa que proporciona als investigadors una eina única per a l’estudi d’aquesta via de senyalització en malalties del fetge sense afectar la via de senyalització en altres tipus cel·lulars de l’organisme.

Els resultats obtinguts demostren, d’una banda, que l’activació de la via de l’EGFR és crucial durant els primers estadis de la regeneració hepàtica, després de l’extirpació quirúrgica d’una part important de l’òrgan. En efecte, els ratolins amb la forma mutada d’aquest receptor mostren una regeneració del fetge retardada i lenta, una baixa activació de senyals proliferatius i un predomini dels mecanismes citostàtics. D’altra banda, el mateix model animal ha permès demostrar per primera vegada que la via de l’EGFR juga un paper molt rellevant en els estadis primaris d’aparició de prenòduls que donaran lloc a tumors hepàtics. És a dir, que l’atenuació de la via estudiada causa un important retard en l’aparició de tumors.

Sorprenentment, el mecanisme responsable dels efectes observats no té relació amb la inhibició de la proliferació de les cèl·lules, ni tampoc amb un augment de la seva mort programada, sinó que es deu a alteracions en el procés inflamatori de l’òrgan. En efecte, l’atenuació de la via de l’EGFR disminueix l’entorn inflamatori que propicia l’aparició de prenòduls i el posterior desenvolupament dels tumors. És aquest últim resultat el que condueix a pensar que l’ús farmacològic d’inhibidors de la via de l’EGFR podria contribuir no només a atenuar la inflamació associada a patologies cròniques del fetge, sinó també a retardar l’aparició de tumors.

Aquest treball representa un exemple de com els avenços en biomedicina es nodreixen de l’esforç de coordinar la investigació bàsica i els aspectes més clínics de les patologies a les quals s’enfronta la societat. El projecte es du a terme amb finançament del Govern català, de l’espanyol i de la Comunitat Europea (acció ITN-Marie Curie).

Referència de l’article:

López-Luque J, Caballero-Díaz D, Martinez-Palacián A, Roncero C, Moreno-Càceres J, García-Bravo M, Grueso E, Fernández A, Crosas-Molist E, García-Álvaro M, Addante A, Bertran E, Valverde AM, González-Rodríguez Á, Herrera B, Montoliu L, Serrano T, Segovia JC, Fernández M, Ramos E, Sánchez A, Fabregat I. “Dissecting the role of epidermal growth factor receptor catalytic activity during liver regeneration and hepatocarcinogenesis”. Hepatology 2016 Feb; 63(2): 604-19. doi: 10.1002/hep.28134. Epub 2015 Oct 10. PMID: 26313466

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.