I Jornada de Recerca en Tabac in memoriam Empar Valdivieso, primera infermera de Catalunya becada pel ‘Fondo de Investigación en Salud’

?Avui dijous 21 de gener, la Unitat de Suport a la Recerca, coordinada pel Dr. Josep Basora, ha organitzat a l’Antiga Audiència de Tarragona la I Jornada de Recerca en Tabac in memoriam Empar Valdivieso, la primera infermera investigadora de Catalunya que va rebre una beca del Fondo de Investigación en Salud (FIS) del Instituto de Salud Carlos III, que ens va deixar fa aproximadament un any. En aquesta Jornada s’ha recordat la producció científica, assistencial i humana de la Dra. Valdivieso. La jornada també ha realitzat un recorregut pels darrers estudis d’investigació relacionats amb el Tabac que s’estan duent a terme a l’Institut Català de la Salut al Camp de Tarragona, amb el suport d’altres entitats i institucions com la Universitat Rovira i Virgili i la Fundació IDIAP Jordi Gol. També han col·laborat en la implementació de la jornada l’Ajuntament de Tarragona, la Societat Catalana d’Infermeria Pediàtrica i el Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Tarragona.

Els principals projectes d’investigació presentats tenen a veure amb la realització d’intervencions dirigides a aquells pacients fumadors que volen intentar deixar el seu hàbit tabàquic. Així, l’estudi RESET, dirigit per l’investigador Dr. Francisco Martín, avalua l’espirometria com una eina motivacional que ajuda a deixar de fumar. L’estudi RESET-DIET, de la investigadora i nutricionista Mar Sorlí, analitza com l’obesitat pot afectar en la funció pulmonar i, en una segona part del projecte, pretén avaluar la dieta mediterrània, en pacients fumadors, com a possible protectora de la funció pulmonar. Un altre projecte, l’estudi TABAQUIC, del Dr. Carlos Martín, avalua la interacció amb pacients fumadors a través del correu electrònic. El projecte TABES, que va iniciar la Dra. Empar Valdivieso i que ha continuat la també infermera i investigadora, Dra. Cristina Rey, realitza intervencions en la prevenció del tabaquisme en joves i adolescents a les escoles. Finalment, la infermera Esther Granado, ha explicat el projecte TOBB-STOP, també iniciat per la Dra. Valdivieso, sobre una aplicació per a dispositius mòbils que, a través d’un joc, pretén facilitar que els fumadors deixin de fumar.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.