Un projecte del CAP Pubilla Casas contribueix a identificar millor la depressió entre la gent gran

Logo ICSLa possibilitat de patir una depressió entre la gent gran augmenta en persones que han tingut un càncer; són hipertenses; estan en risc de dèficit nutricional; presenten ansietat o estan faltes d’activitats d’oci. Aquesta és una de les principals conclusions d’un projecte de recerca sobre el risc de depressió desenvolupat pels professionals sanitaris del CAP Pubilla Casas (metges, professionals d’infermeria i treball social) de L’Hospitalet de Llobregat, amb la col·laboració de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol. L’estudi identifica noves variables associades al risc de depressió, una malaltia d’alta prevalença entre el col·lectiu de majors de 75 anys.

La coexistència de malalties cròniques, problemes funcionals, nutricionals o socials entre la gent gran fa difícil identificar la presència de símptomes de depressió. Així, “aquests símptomes afectius poden passar desapercebuts o ser atribuïts al procés natural de l’envelliment”, segons indica el Dr. Eduardo Kronfly, un dels responsables de l’estudi. La detecció de la depressió entre els majors de 75 anys és un dels reptes més importants que està assumint l’Atenció Primària des d’un un punt de vista geriàtric.

En aquesta línia, l’estudi portat a terme des del CAP Pubilla Casas, té com a objectiu conéixer la prevalença del risc de depressió i els factors de vulnerabilitat associats. Aquest ha ser el primer pas per millorar la prevenció i les actuacions assistencials desde l’Atenció Primària envers aquesta malaltia entre un col·lectiu especialment vulnerable, com és de la gent gran.

“La identificació sistemàtica dels factors biopsicosocials que comporten risc de depressió en els pacients fràgils, facilita l’abordatge multidisciplinar i el plantejament de noves accions no farmacològiques, com ara els grups terapèutics psicogeriàtrics i d’altres intervencions preventives de forma col·laborativa amb el mateix pacient”, segons explica la Dra. Mireia Sans, directora de la Unitat de Gestió L’Hospitalet Nord, de la qual forma part el CAP Pubilla Casas.

A més de les variables mèdiques, nutricionals i socials esmentades, l’estudi identifica un altre grup de riscos associats a la depressió, tot i que amb menor força, com són el dèficit visual; la polifarmàcia; l’alteració de la mobilitat i les limitacions de les activitats bàsiques diàries de l’àrea funcional.

Per últim, el projecte també ha confirmat l’associació amb d’altres riscos ja coneguts com la viduïtat; els trastorns cognitius i la reducció de l’activitat física i el contacte social. També s’ha corroborat una major prevalença del risc de depressió entre les dones de més de 75 anys en relació als homes.

Una de les principals recomanacions del treball és la incorporació dels nous factors de risc als estudis sobre la depressió entre la gent gran que es portin a terme d’ara en endavant. Una altra de les propostes és incloure el qüestionari de Goldberg (una prova específica reconeguda internacionalment) en la Valoració Geriàtrica Integral (VGI) de la gent gran per tal de detectar el risc de depressió en els pacients.

El projecte es va dur a terme entre 2009 i 2010 mitjançant entrevistes a un total de 290 homes i dones de més de 75 anys ateses al CAP Pubilla Casas en aquest període. Entre aquestes persones, la prevalença del risc de depressió va ser del 37,2%. El CAP Pubilla Casas forma part del Servei d’Atenció Primària (SAP) Delta del Llobregat de la Direcció d’Atenció Primària (DAP) Costa de Ponent.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.