L’Hospital Trueta posa en marxa una nova guàrdia de radiologia vascular intervencionista per tractar hemorràgies agudes

IMG_3794Aquest gener l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha posat en marxa una nova guàrdia de radiologia vascular intervencionista destinada als tractaments urgents, per aturar hemorràgies agudes d’origen divers. Es tracta d’un procediment terapèutic que realitzen professionals de medicina especialistes en radiologia vascular intervencionista, una especialitat basada en la realització de procediments mínimament invasius guiats per imatges, que a l’Hospital Trueta gestiona l’Institut de Diagnòstic per la Imatge.

Els principals casos que es tracten a través de la radiologia vascular intervencionista són les embolitzacions d’hemorràgies agudes produïdes per accidents, les hemorràgies postquirúrgiques i les espontànies, i les expectoracions de sang procedent de les vies respiratòries (conegudes com hemoptisis). Les tècniques radiològiques actuals permeten l’estudi de l’arbre vascular amb una gran precisió i el tractament de lesions des de l’interior dels vasos. Fins ara, aquest procediment només es realitzava a Girona, en horari de matins, els dies laborables. Fora d’aquest tram, els pacients que patien hemorràgies eren traslladats a altres centres hospitalaris de Barcelona. El nou contingent de guàrdia amplia aquesta cobertura mèdica fins a les vuit del vespre, i també als matins i les tardes dels festius i caps de setmana. Es preveu que una seixantena de malalts es beneficiaran cada any d’aquest tractament precoç a Girona perquè seran atesos en els nous trams horaris que queden coberts per la guàrdia. Només els pocs que arriben a l’Hospital Trueta en horari nocturn, aproximadament una dotzena, seguiran derivant-se a Barcelona per ser tractats d’urgència.

Durant la primera setmana de funcionament s’han realitzat tres procediments urgents: per tractar una hemoptisi, una hemorràgia uterina i una hemorràgia renal en un malalt amb politraumatisme. En tots els casos el tractament s’ha fet de manera urgent i ha resultat eficaç, cosa que ha evitat la realització d’una intervenció quirúrgica o el trasllat a un altre centre.

La posada en marxa d’aquesta nova guàrdia suposa una millora de la qualitat assistencial per a la població de Girona i potencia el rol de referència de l’Hospital Dr. Josep Trueta a la Regió Sanitària de la demarcació.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.