El glucogen té un paper fonamental en la fisiopatologia de l’obesitat, segons una investigació de l’IISPV

Sin títuloInvestigadors del grup de diabetis i malalties metabòliques associades (DIAMET), de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), han publicat un treball a la revista Molecular Metabolism en què relacionen l’acumulació de glucogen als teixits i l’obesitat.

En el treball també han participat investigadors de prestigi com  Alan R Saltiel (director del Comprehensive Diabetes Center, de la Universitat de California de San Diego). El treball, que ha estat escollit com a portada del volum de gener de 2016, proposa que s’ha de tenir en compte el glucogen com a nou actor molecular en la fisiopatologia de l’obesitat. L’estudi demostra que l’obesitat afavoreix l’acumulació de glucogen en els adipòcits (cèl·lules encarregades d’emmagatzemar el greix) i en els macròfags (cèl·lules del sistema immunitari) infiltrats en el teixit adipós. Aquesta acumulació patològica de glucogen estaria directament relacionada amb l’estat proinflamatori característic d’aquestes malalties metabòliques.

La revista Molecular Metabolism, de l’editorial Elsevier, va ser fundada a final de 2012 amb filosofia d’accés obert i compta amb el suport del Centre Alemany per la Recerca de la Diabetis. L’equip editor pretén que dia revista sigui la plataforma de presentació dels principals i més nous descobriments en el camp de la recerca biomèdica en l’obesitat i diabetis. La publicació encara no disposa de factor d’impacte, però en gairebé tres anys ja s’ha convertit en una de les revistes de referència en l’estudi de mecanismes moleculars implicats en la síndrome metabòlica.

Referència de l’article

Victòria Ceperuelo-Mallafré, Miriam Ejarque, Carolina Serena, Xavier Duran, Marta Montori-Grau, Miguel Angel Rodríguez, Oscar Yanes, Catalina Núñez-Roa, Kelly Roche, Prasanth Puthanveetil, Lourdes Garrido-Sánchez, Enrique Saez, Francisco J. Tinahones, Pablo M. Garcia-Roves, Anna Ma Gómez-Foix, Alan R. Saltiel, Joan Vendrell, Sonia Fernández-Veledo. Adipose tissue glycogen accumulation is associated with obesity-linked inflammation in humans. Molecular Metabolism, Jan 2016; 5(1): 5-18.

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.molmet.2015.10.001

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.