L’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, IDIAP Jordi Gol, ha avaluat l’efecte del paracetamol efervescent respecte del no efervescent en pacients hipertensos.
Es tracta d’un assaig clínic, multicèntric, realitzat en centres d’atenció primària de Catalunya i el País Basc. S’ha investigat sobre 49 pacient hipertensos, majors de 18 anys, amb una pressió arterial ambulatòria de 24 h ≤ 140 i 90 mmHg, i amb tractament antihipertensiu estable. S’exclouen els pacients amb consum d’antiinflamatoris o d’altres substàncies que augmenten la pressió arterial al llarg de l’estudi.
Es van fer dos grups de treball. En el primer grup es va administrar als pacients un gram de paracetamol efervescent cada 8 h durant 3 setmanes, mentre que el segon grup prenia comprimits no efervescents. Després es van canviar els torns: el grup que havia pres el paracetamol efervescent va passar a prendre’l en comprimits, i els pacients que l’havien pres en comprimits el van prendre efervescent. Es van fer mesures de la pressió arterial ambulatòria al principi i final de cada període.
Resultats
El 77,6% dels pacients estudiats eren dones. La mitjana d’edat era de 66,9 anys. Les pressions arterials al principi de cada període no mostraven diferències entre grups. Al final del període de tractament, però, els pacients amb paracetamol efervescent van presentar una pressió arterial superior respecte a les pressions arterials del principi de l´estudi i als pacients tractats amb paracetamol en comprimits.
Per tot això, la doctora Mencia Benítez, investigadora de l’IDIAP Jordi Gol i principal del projecte, afirma: “hem observat que el paracetamol efervescent produeix un augment significatiu i rellevant de la pressió arterial ambulatòria”.