Ja fa quinze anys que la Unitat de Suport Avançat de Tàrrega dóna servei a la comarca de l’Urgell, la Segarra, part del Pla d’Urgell i de la Noguera i la Conca de Barberà. Des de l’any 2011, també dóna suport a l’atenció continuada del CAP Tàrrega. La Unitat, que va obrir les seves portes el 20 de novembre de 2000, està formada per un equip de quatre tècnics, cinc professionals d’infermeria i cinc de medicina, a més d’altres professionals que hi col·laboren.
Des de la seva creació, la Unitat ha sofert canvis i millores. Inicialment, utilitzava només un vehicle que no disposava de llitera de transport. Més endavant es va dotar d’un vehicle amb llitera i, actualment, disposa d’una ambulància equipada amb tecnologia avançada com ara navegador, aparells d’electromedicina d’última generació, cardiocompressor per a compressions toràciques (que permet atendre pacients amb aturada cardiorespiratòria) i altres eines que possibiliten que els professionals prestin una atenció completa als pacients.
La Unitat de Suport Vital Avançat de Tàrrega atén diverses patologies (accidents de trànsit, accidents laborals i esportius, incendis, insuficiències respiratòries, infarts, ictus…) i fa una mitjana de quatre serveis d’emergència diaris.
El principal objectiu d’aquesta Unitat és l’estabilització dels pacients per poder-los traslladar amb les millors condicions possibles a l’hospital de referència. Per això, pot activar diversos codis i disposa de protocols d’actuació. En el cas d’atendre un pacient traumàtic, es posa en marxa el Codi PPT que permet alertar l’hospital sobre el tipus d’accident, l’estat hemodinàmic, la zona del cos afectada i el temps d’arribada. En relació amb altres patologies l’evolució de les quals depèn del temps d’atenció (com ara l’ictus o la síndrome coronària aguda), pot activar els codis ictus i IAM, respectivament, que permeten avisar l’hospital de destí perquè preparin l’actuació prèviament. A més, també disposen d’altres codis d’actuació com ara el Codi suïcidi i el Codi sèpsia.
A més, la Unitat també participa de forma activa en la formació continuada dels equips d’atenció primària de la zona d’influència.