El Centre d’Urgències d’Atenció Primària Sant Martí de Barcelona es consolida com alternativa a les urgències hospitalàries en el seu 5è aniversari

5e_aniversari_CUAP_SantMarti_APBCN_2015El Centre d’Urgències d’Atenció Primària Sant Martí (CUAP Sant Martí), de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS, celebra el seu cinquè aniversari havent-se consolidat com una alternativa eficaç a les urgències hospitalàries. Des que va obrir les seves portes el 13 de desembre de 2010, aquest centre d’urgències d’atenció primària ubicat al c/ Fluvià número 211, ha atès més de 202.000 visites d’urgències.Dotats dels professionals i la tecnologia necessaris per atendre les urgències de complexitat moderada, els CUAP ofereixen assistència mèdica els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia. Els CUAP de Barcelona ciutat resolen les situacions urgents de complexitat baixa, cosa que serveix per descongestionar les urgències dels hospitals.

A l’acte de celebració del CUAP Sant Martí han assistit els professionals de l’equip, als quals s’hi ha sumat alguns membres del CAP Sant Martí, situat immediatament al costat. Durant la trobada festiva, s’ha pogut veure una projecció d’imatges de les instal·lacions del CUAP i del personal que hi treballa, que ha posat de manifest el desenvolupament de la seva activitat des de la inauguració i el seu creixement com a servei. En el darrer any, s’ha atès una mitjana de 90 visites els dies laborables i 188 els cap de setmana i festius. 

Quatre CUAP i tres PAC ofereixen atenció continuada a la ciutadania

Actualment, l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS ja ha desplegat un total de quatre centres d’urgències d’atenció primària (els CUAP Manso, Horta, Sant Martí i Casernes) que estan oberts diàriament les 24 hores, els 365 dies de l’any. A més, també disposa de tres punts d’atenció continuada (PAC) a Ciutat Meridiana, Montcada i Reixac i La Mina, que ofereixen assistència sanitària per a urgències de complexitat baixa en horari de 20 h a 8 h, de dilluns a divendres, i les 24 hores els dissabtes i festius.

Hi ha moltes situacions que es poden resoldre en aquests centres d’atenció urgent perquè disposen de servei d’analítiques, radiologia i boxs d’observació. A qualsevol centre sanitari amb atenció urgent, ja sigui CUAP o hospital, hi ha un sistema de triatge on un professional sanitari selecciona l’ordre d’atenció per la gravetat i no per l’ordre d’arribada al centre. Als CUAP es fa servir el Model andorrà de triatge (MAT), que és un model amb cinc nivells d’urgència. Una persona amb un nivell de triatge IV (menys urgent) i V (no urgent) és aquella que pot esperar a ser atesa sense risc per a la salut.

Els nivells de triatge IV i V es poden atendre als CUAP les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i també en els centres d’atenció primària (CAP), en horari de 8 h a 20 h, de dilluns a divendres, on també hi ha un equip assistencial per atendre les visites urgents.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.