Un estudi de l’IDIAP Jordi Gol afirma que la revisió de la prescripció de psicofàrmacs en ancians amb demència redueix en un 40% el nombre de medicaments prescrits

Logotip IDIAP Jordi GolLa demència és una malaltia degenerativa que provoca deteriorament de la memòria, però també d’altres funcions cognitives. Molt freqüentment les demències generen símptomes psicològics i conductuals com ara agitació, irritabilitat, trastorns del son, al·lucinacions o agressivitat, etc. De fet, segons els experts, el 90% dels pacients amb demència desenvoluparan alguns d’aquests símptomes en els cinc anys posteriors a la seva malaltia.

Segons Mireia Massot, farmacèutica d’atenció primària de l’ICS i investigadora de l’IDIAP Jordi Gol, “el tractament per pal·liar aquests símptomes seria l’establiment, en un primer moment, de mesures no farmacològiques i, en cas que no siguin efectives, caldria afegir-hi un tractament farmacològic per pal·liar els símptomes”; però, malgrat això, la prevalença de psicofàrmacs en pacients majors de 65 anys és molt elevada.

En aquest sentit, diversos estudis situen la prevalença de consum de benzodiazepines en majors de 65 anys en el 20%. També indiquen que un 40% dels majors de 65 anys pren antidepressius, mentre que un 24,8% d’aquest mateix grup d’edat pren antipsicòtics.

Resultats de l’estudi

L’estudi ha volgut analitzar si es podia reduir la prescripció de psicofàrmacs per al tractament dels símptomes psicològics conductuals associats a la demència, atès que hi ha una evidència creixent de danys potencials associats a l’ús d’aquests fàrmacs en persones amb demència. Aquests riscos són: disminució de la capacitat cognitiva, rigidesa, somnolència, o complicacions com ara la broncoaspiració.

Es va estudiar una població assignada a cinc residències geriàtriques de la província de Barcelona. En total, van participar en el projecte de recerca 182 ancians, dels quals un 72,53% eren dones i amb una mitjana d’edat de 86,85 anys.

Es va revisar la medicació pautada a aquest tipus de pacients amb demència i , alhora, es va oferir formació al professional de medicina de la residència, per tal que revisés el tractament farmacològic en funció de les patologies dels pacients, les seves variables clíniques i el seu estat general.

Es va fer un seguiment al cap d’un mes de la revisió i la formació i es va observar una reducció de la prescripció de psicofàrmacs d’un 39,57%. Es va mantenir la reducció al cap de sis mesos de la intervenció. En xifres, es va passar d’un consum total inicial de 508 psicofàrmacs a 332, després de la intervenció.

Per tot això, la investigadora principal del projecte, Mireia Massot, considera que “l’estudi ha demostrat que cal revisar les pautes de medicació i oferir formació als metges de les residències, per tal d’adequar la prescripció a l’estat general del pacient i la seva clínica. Fent-t’ho , hem pogut reduir de forma molt significativa, un 40%, la medicació de psicofàrmacs en pacients ancians amb demència”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.