El programa de salut mental de l’ICS, INDI, redueix el risc de suïcidi en els pacients amb depressió

Premi%20INDI%202El Grup de Recerca en Salut Mental de l’ICS Camp de Tarragona, amb més de 10 anys de trajectòria, coordinat pel metge de família del CAP de Constantí, Dr. Enric Aragonès, ha observat l’eficàcia de programa INDI pel que fa a la reducció de la ideació suïcida en pacients deprimits. Han obtingut taxes de desaparició dels pensaments suïcides significativament superiors: als tres mesos, les idees de suïcidi dels “pacients INDI” havien desaparegut en un 65 % enfront un 41% dels que rebien tractament habitual; els beneficis es mantenien al llarg d’un any de seguiment.

Aquesta intervenció, que pot reduir el risc de suïcidi en els pacients amb depressió, ha estat guardonada amb elPremi a la Millor Experiència, un dels cinc que es van lliurar a la V Jornada del Pla de Salut de Catalunya (Sitges, novembre de 2015).

L’INDI és un programa multicomponent inspirat en models de gestió de malalties desenvolupats als Estats Units que integra, estructura i ordena múltiples intervencions de caràcter organitzatiu com, per exemple, la redefinició de rols i responsabilitats professionals dins l’equip d’atenció primària, la revisió dels circuits assistencials, les millores en la coordinació entre l’atenció primària i la psiquiatria, la formació mèdica continuada dels professionals implicats i les eines de suport clínic. I, així mateix, un programa psicoeducatiu adreçat als pacients i a les seves famílies amb la finalitat de dotar-los de capacitats perquè puguin manejar, de la manera més autònoma possible, la seva malaltia i les dificultats que s’hi associen.

El programa INDI s’ha avaluat en un assaig clínic dut a terme en 20 centres d’atenció primària de la província de Tarragona en què la meitat dels pacients deprimits ha seguit el programa INDI i l’altra meitat ha estat atesa segons els criteris habituals, i se n’ha mesurat l’evolució al llarg d’un any. S’ha constatat que els pacients atesos segons el programa INDI tenen una evolució més favorable de la simptomatologia depressiva, amb major proporció de pacients que milloren significativament de la seva depressió: les taxes de resposta satisfactòria al tractament i de remissió -desaparició dels símptomes- ha estat un 15-20% més altes en el grup INDI. D’altra banda, l’anàlisi econòmica del programa mostra una ràtio cost-efectivitat favorable a l’INDI: es pot assolir un ‘dia lliure de depressió’ amb un cost de 3,9 euros.

Els resultats d’aquest assaig s’han publicat en les principals revistes internacionals del camp de la psiquiatria, i l’estudi, que és pioner a Europa, ha esdevingut un referent internacional en la recerca de noves metodologies per manejar millor la depressió.

Per què INDI? INDI és un acrònim de INterventions for Depression Improvement però, sobretot, l’indi és aquest gegant tan estimat a la ciutat de Reus i que el Grup de Recerca en Salut Mental, que pertany a la Unitat de Suport a la Recerca en Atenció Primària de Reus, ha adoptat com a patró i tòtem del seu projecte.

La depressió és el trastorn de salut mental més freqüent i rellevant en la població espanyola. El 10% de la població ha patit depressió algun cop al llarg de la seva vida i el 4% té depressió actualment. Això vol dir que avui, a Espanya, un milió i mig de persones tenen depressió major. A l’atenció primària de salut és on principalment reben atenció els pacients amb depressió. En un estudi realitzat en centres d’atenció primària de la província de Tarragona es va comprovar que un de cada set pacients visitats, el 14%, tenien depressió major.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.