Neonatologia Vall d’Hebron consolida el projecte Quasiacasa

Natalia Joaqui i Daniel Piñeros amb el seu fill, Ignacio, i el Dr. Fèlix Castillo.

Natalia Joaqui i Daniel Piñeros amb el seu fill, Ignacio, i el Dr. Fèlix Castillo.

El Servei de Neonatologia de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron ja ha consolidat el projecte Quasiacasa, que permet als pares i mares de nadons amb diverses patologies consolidar les cures que els han d’aplicar al seu domicili, cures que han après durant la seva estada a l’Hospital. La iniciativa, integrada a les instal·lacions del servei a la segona planta de l’edifici infantil, ha permès a mig centenar de famílies preparar-se per al moment en què l’infant pot deixar el centre per marxar cap a casa. I fer-ho en un entorn on es responsabilitzen de les cures que ha de rebre com si estiguessin al seu domicili.  

El projecte implica tot el personal de Neonatologia i, en ell, els pares poden conviure amb el seu fill en un espai habilitat per fer-ho. En aquest període, no superior a 48 hores, han de demostrar que estan preparats per aplicar les habilitats que han après durant el període d’hospitalització del seu fill. Sempre ho fan sota supervisió. Es poden beneficiar del Quasiacasa els nounats amb patologies complexes i amb previsió de rebre l’alta, però que necessiten cures específiques, sense que la família pugui ser inclosa en el programa d’Assistència Domiciliària per la seva llunyania amb el centre hospitalari.

Pacients amb patologies complexes

Els nadons inclosos al projecte Quasiacasa tenen necessitats com ara tractaments especials de continuïtat ambulatòria (ventilació mecànica, cànules de traqueotomia, sondes de gastrostomia, nutrició parenteral), suport i foment de la lactància materna o bé cures específiques. Per poder-se’n beneficiar han de reunir una sèrie de requisits. Han de presentar un bon estat general amb absència d’apnees i un guany de mida i pes correcta i adequada a la seva edat.

Un espai per a nadons i pares 

Els pares i nadons disposen d’un espai on poden conviure en total intimitat. En què hi ha un llit, un bressol i l’equipament necessari per preparar l’alta de l’infant. La persona que n’està al càrrec no es considera ingressada a l’Hospital, però gaudeix dels avantatges de la sala de pares situada al mateix Servei de Neonatologia.

Beneficis del projecte 

L’objectiu del projecte Quasiacasa és que els pares assoleixin la seguretat i les nocions necessàries per poder encarregar-se de les cures que necessitarà el nounat un cop rebi l’alta. Així, es confia que es podrà assolir un millor desenvolupament de l’infant i de la relació dels pares amb ell. També del grau de satisfacció i seguretat dels progenitors. El cap de Servei de Neonatologia, el Dr. Fèlix Castillo, reconeix que la iniciativa “estalvia angoixa als pares” i serveix per anar normalitzant el ritme de vida familiar. La iniciativa també afavoreix la lactància materna i el creixement del nounat. Potencia l’autonomia dels pares a l’hora de practicar-li les cures i permet reduir els dies d’estada a l’Hospital. El Dr. Castillo assegura que “tothom hi surt guanyant”.

El Servei de Neonatologia de l’Hospital Vall d’Hebron

El Servei de Neonatologia forma part de l‘Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron. Al llarg dels anys s‘ha consolidat com a centre de referència en l’àmbit nacional en la patologia perinatal. El seu objectiu és realitzar una pràctica assistencial humanitzada, de qualitat, segura, sostenible i eficient, centrada en el pacient i el seu entorn familiar.

Disposa de 24 llits d’hospitalització convencional, de 25 punts assistencials a la Unitat de Cures Intensives i 20 a la Unitat de Cures Intermèdies. En total, 45 punts assistencials, el que converteix la Unitat de Neonatologia de l’Hospital en la més gran de l’Estat. A la vegada, disposa d’un servei d’hospitalització domiciliària, amb 12 llits virtuals, i per la qual passen més de 200 nadons cada any.

Vegeu la notícia sobre el Projecte Quasiacasa, al web de l’Hospital Vall d’Hebron.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.