La Unitat del Dolor de l’Hospital Dr. Josep Trueta compleix 30 anys

IMG_2916La Unitat del Dolor de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona compleix trenta anys al llarg dels quals ha desenvolupat una important acció terapèutica en milers de pacients afectats de dolor crònic. La Unitat està integrada al Servei d’Anestesiologia i Reanimació, i el seu objectiu és donar una assistència multidisciplinària als pacients amb dolor agut i dolor crònic greu, a qui ofereix un diagnòstic, maneig i tractament individualitzats, també en els casos de dolor derivat de tractaments oncològics.

Els professionals que la integren treballen des de fa tres dècades per millorar la qualitat de vida de les persones amb dolor (una afectació que quan és crònica té repercussions psicològiques), així com per facilitar-los la recuperació del benestar físic, social i emocional.

En el procés d’atenció al pacient a la Unitat del Dolor del Trueta, hi intervenen diversos especialistes (d’anestesiologia, neurocirurgia, traumatologia, neurologia, cirurgia radiologia i infermeria) i el Grup de Psicooncologia de l’Institut Català d’Oncologia, ja que la complexitat i la cronicitat de les síndromes que tracten fan necessària la unió de totes aquestes disciplines.

A la Unitat del Dolor del Trueta es realitzen prop de 800 tècniques cada any, la meitat de les quals són infiltracions. El 65% de les intervencions s’efectuen a pacients amb dolors de tipus musculoesquelètic o neuropàtic intens, a causa de problemes cervicals i lumbars. Al voltant d’un 15% es dirigeixen a disminuir el dolor als pacients amb malalties oncològiques i la resta són actuacions en malalts amb dolors de diferents orígens. De les 447 infiltracions dutes a terme l’any passat, 273 van ser epidurals, lumbars o caudals (55 % de dones i 45 % d’homes, amb una mitjana d’edat de 58 anys), i la resta van ser infiltracions majoritàriament guiades per ecografia a altres zones i extremitats.

També es van dur a terme més de 200 iontoforesis, principalment a zones superficials (cervicals, mans, peus), tècnica que consisteix en l’administració de medicació analgèsica i antiinflamatòria a través de la pell, amb uns elèctrodes polaritzats elèctricament.

Un dels trets distintius de la Unitat és l’aplicació de tècniques de neuromodelatge, per a les quals es col·loca al pacient una bomba intratecal que, de forma automàtica i programada pels especialistes, allibera morfina a la medul·la per alleujar el mal a pacients amb dolor crònic per als quals han fallat prèviament altres formes de tractament. D’aquesta tècnica i d’altres sistemes d’estimulació elèctrica medul·lar, se’n duen a terme una desena cada any. A la Unitat també es fan les recàrregues d’aquestes bombes i els controls dels estimuladors medul·lars, que es vénen implantant des dels anys 90. Durant els primers 9 mesos d’aquest any se n’han fet 67, el 80% de les quals han estat en dones.

De les primeres a Catalunya

La Unitat del Dolor del Trueta va néixer l’any 1985 i va ser una de les primeres unitats específiques d’aquest àmbit a Catalunya. Es va crear de la mà de Carme Busquets, que actualment està al capdavant de la mateixa unitat a l’Hospital Clínic de Barcelona, i de Lluïsa Privat, fins fa pocs mesos directora d’Infermeria de l’Hospital Dr. Josep Trueta. Les unitats del dolor es van començar a impulsar als anys seixanta als Estats Units d’Amèrica, davant la necessitat de pal·liar les seqüeles cròniques de molts soldats ferits durant la Segona Guerra Mundial. A principis de la dècada dels vuitanta es van començar a implantar als primers hospitals europeus i avui dia són un suport vital al tractament d’una població cada cop més envellida, amb patologies associades i amb dolors crònics que no responen als tractaments convencionals. Els símptomes múltiples associats al dolor crònic intens el converteixen molt sovint en una malaltia en si mateix, amb repercussions psicosocials molt importants que representen greus afectacions en el vessant personal i social dels afectats.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.