El Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Arnau ja és un model d’excel·lència en el maneig de l’obesitat

Grup de la Unitat d'Obesitat de l'ArnauDesprés del reconeixement del Servei d’Endocrinologia i Nutrició per l’European Association for the Study of Obesity (EASO), el Programa de cirurgia bariàtrica ja realitza a l’any una cinquantena d’intervencions, aspecte que ha estat reconegut en el XII Congrés Nacional de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat (SEEDO), celebrat aquest mes de novembre a Màlaga.

A més, des de Lleida també es coordina el Registre informatitzat de cirurgia bariàtrica (RICIBA) de l’Estat espanyol, una plataforma informàtica que ha permès dur a terme la primera anàlisi de les dades basals de subjectes intervinguts de cirurgia bariàtrica.

Part de l'equip del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'ArnauTambé s’organitza a Lleida, juntament amb la Fundació de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició, el Concurs literari i fotogràfic BAROS, amb l’obesitat com a tema estrella. Es tracta d’una oportunitat per als participants de fotografiar o escriure sobre aspectes relacionats amb l’obesitat (els sentiments de les persones que pateixen obesitat, la discriminació social que pateixen i la seva lluita diària), per tal que el concurs esdevingui una eina de suport per a aquestes persones que, sovint, se senten estigmatitzades. La propera edició del Concurs serà la sisena.

La Unitat d’Obesitat, a més, ha liderat aquest any la prova pilot a tot Catalunya del Programa Pacient Expert Catalunya® (PPEC®). Es tracta d’una iniciativa on el pacient deixa de ser subjecte passiu i passa a participar de forma activa en la presa de decisions sobre la seva malaltia. Es tracta d’una estratègia proactiva per fomentar la confiança i la motivació dels pacients, a més de millorar la comprensió de la malaltia, mitjançant la transferència i l’intercanvi de coneixement d’un pacient expert amb la resta de pacients, promovent el canvi d’hàbits que milloren la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia com una part del procés assistencial. Així mateix, per a l’any vinent s’ha dissenyat un estudi aleatori de casos i controls per comparar els beneficis d’aquest Programa respecte de l’abordatge tradicional de l’obesitat. El PPEC® consta de nou sessions, d’una hora i mitja de durada, amb una periodicitat setmanal.

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Arnau també ha participat enguany com a assessor científic de La Marató de TV3, dedicada a la diabetis i obesitat.

Per tal que tot això sigui possible, disposa de la col·laboració del Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida en diverses línies d’investigació, com ara l’efecte de l’obesitat mòrbida sobre la microcirculació dels grans vasos i el desenvolupament d’aterosclerosi subclínica, i també l’estudi de la manera com la pèrdua de pes aconseguida mitjançant la cirurgia bariàtrica és capaç de produir canvis morfològics. També es posen en marxa estudis sobre els mecanismes pels quals la cirurgia bariàtrica és capaç d’aconseguir la remissió de la diabetis mellitus, l’oxidació lipídica en el teixit adipós subcutani i visceral de subjectes amb obesitat mòrbida sotmesos a cirurgia bariàtrica, les característiques de la síndrome de l’apnea-hipoapnea del son en subjectes amb obesitat i els aspectes sociobiològics de l’obesitat mòrbida.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.