Una comitiva de deu professionals en atenció sexual i reproductiva de la Clínica Falun, de la ciutat homònima a 223 kilòmetres al nord d’Estocolm (Suècia), han visitat l’Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut per conèixer els models d’organització de l’atenció als joves. Així com les intervencions que s’hi estan realitzant per evitar les infeccions de transmissió sexual (ITS) i els embarassos no desitjats. Els professionals suecs s’han mostrat molt interessats en el programa Tarda jove, que ofereix un espai confidencial i segur perquè els joves menors de 25 anys puguin expressar els seus dubtes i rebre informació fiable d’experts en salut sexual, i també en el blog de salut sexual i el web Sexe Joves, que fan servir la privacitat que ofereixen les consultes per Internet per educar els joves mitjançant informació de qualitat.
Aquesta trobada, que ha tingut lloc al CAP Roger de Flor, també ha servit per compartir experiències que possibiliten la millora constant en l’atenció a la ciutadania. Casos com ara el treball que s’està fent des de l’ASSIR de Barcelona ciutat per acostar els homes als serveis d’atenció sexual i reproductiva i el grup d’homes que esperen un fill, la participació a les escoles per crear un vincle amb els nois des de joves, o el projecte per canviar les imatges que es troben a les consultes perquè siguin més integradores per als homes. També s’han intercanviat les diferents classes de dificultats per treballar amb els joves, algunes compartides entre els dos serveis, tot i la distància de països.
Les encarregades de presentar el model de l’ASSIR han estat la llevadora i responsable de l’ASSIR de l’Àmbit d’Atenció Barcelona Ciutat, Cristina Martínez; la llevadora i coordinadora de l’ASSIR de l’àrea de Muntanya de l’Àmbit, Ana Zaragoza, i la llevadora i coordinadora de l’ASSIR de l’àrea de Dreta, Eva Vela. La visita guiada per les instal·lacions ha anat a càrrec del director del CAP Roger de Flor, Xavier Joaniquet.
Els professionals suecs que han format part de la comitiva han estat la cap del Departament de Salut Sexual de la Clínica Falun, Nina Magnusson; els assessors en salut sexual Patrik Hast i Lena Bergens; les llevadores Bitte Håll Belfiore, Karin Larsson i Maria Keller; la ginecòloga Sara Hogmarkel; el metge de família Lars Gåhlin, la fisioterapeuta Charlotta Lindström, i la llevadora i coordinadora de la regió de Dalarna de clíniques per a joves, Eira Alanko.