Premiat un projecte de recerca translacional de l’IRBLleida per a la millora del pronòstic i el seguiment de l’Alzheimer

lliurament_premis_2015_01

La doctora Alba Naudí

Un projecte de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) ha estat un dels premiats durant l’Acte de lliurament dels Premis d’Investigació de la Fundació Agrupació, celebrat ahir al Col·legi Oficial d’Advocats de Barcelona i durant el qual també es van atorgat ajuts a la Fundació Sant Joan de Déu i la Fundació Privada per la lluita contra l’Esclerosi Múltiple.

Sota el nom d’”Identificació de biomarcadors lipídics en líquid cefaloraquidi com a predictors del desenvolupament de la malaltia de l’Alzheimer en pacients amb deteriorament cognitiu lleu”, el projecte, que ha rebut un ajut de 15.000 euros, té com a finalitat avançar en el coneixement tant de l’Alzheimer com en la recerca de biomarcadors per ajudar a millorar el seu pronòstic i seguiment.

La doctora Alba Naudí, investigadora del grup de recerca de Fisiopatologia Metabòlica de l’IRBLleida i professora a la Universitat de Lleida comenta: “Avui en dia no sabem perquè només alguns pacients que tenen deteriorament cognitiu lleu evolucionen fins a desenvolupar la malaltia d’Alzheimer. Amb el nostre projecte, fruit de la col·laboració amb els investigadors clínics de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, intentarem trobar correlació entre els marcadors biològics i l’evolució clínica d’aquests pacients”.

Els altres premiats

En l’àmbit de la discapacitat, la Fundació Agrupació va premiar un estudi de la Fundació privada per a la lluita contra l’Esclerosi Múltiple titulat Millora de la qualitat de vida en dones amb diagnòstic d’Esclerosi Múltiple i disfunció urinària després d’un programa de rehabilitació esfinteriana. L’objectiu de l’estudi, impulsat per l’Hospital de dia Mas Sabater de la Fundació Esclerosi Múltiple, és valorar l’impacte del tractament rehabilitador sobre la qualitat de vida de les dones afectades d’EM amb clínica vesico-esfinteriana a través de l’aplicació d’un tractament específic a la seva situació.

Finalment, en l’àmbit de la infància, el premi Fundació Agrupació va ser per a un projecte de la Fundació Sant Joan de Déu. L’estudi, que porta el títol MicroRNAs i malalties Metabòliques d’Origen Fetal: Mecanismes Fisiopatològics i Marcadors de Risc, té com a finalitat la identificació precoç de pacients en risc de patir malalties d’origen fetal durant l’edat adulta.

La Sra. Mª Assumpció Vilà i Planas, Síndica de Greuges de Barcelona, va ser l’encarregada de presidir l’acte, durant el qual també es van entregar 10 beques per a la realització d’estudis de màster i postgrau per a un valor total de 30.000 euros. La trobada va comptar, a més, amb una actuació del grup musical The Gourmets Vocal Quartet, que va oferir un concert a mig camí entre les arrels africanes, el gospel i el soul.

La Fundació Agrupació

Va néixer l’any 1993 per tal de canalitzar l’acció social d’Agrupació i convertir en fets la seva sensibilitat i implicació amb els seus 300.000 socis assegurats i amb tota la societat, especialment amb la gent gran, infància i joventut i les persones discapacitades.

La prevenció és l’eix troncal de la Fundació Agrupació, que fomenta hàbits saludables per tal d’evitar, retardar o pal·liar situacions de dependència física o psíquica i buscar al màxim l’autonomia personal. D’aquesta manera, la Fundació treballa sobre l’alimentació, l’activitat física i mental o les relacions socials. A més, promou la formació a través de la realització de cursos i activitats formatives, a la vegada que dóna suport a projectes de recerca i d’investigació sobre els col·lectius amb què treballa.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.