L’Arnau i l’Hospital Vall d’Hebron elaboren un estudi conjunt sobre el millor tractament per a pacients amb pneumònia complicada que desenvolupen un vessament pleural

portada revistaInvestigadors de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona han publicat conjuntament un assaig clínic a la revista internacional LUNG. Aquest estudi aporta informació valuosa sobre el millor tractament per als pacients que pateixen una pneumònia que es complica amb el desenvolupament d’un vessament pleural.

L’acumulació de líquid a la cavitat que envolta el pulmó (vessament pleural) s’observa en el 20% dels pacients amb pneumònia. Aquest líquid (pus) representa una extensió de la infecció bacteriana cap a la pleura. Els pacients amb pneumònia i vessament pleural requereixen, en moltes ocasions, un drenatge, a través d’un tub toràcic, del líquid infectat. Quan això no s’aconsegueix satisfactòriament, els pacients s’han de sotmetre a cirurgia. L’administració de certes substàncies (agents fibrinolítics) a través del tub de drenatge facilita la neteja i l’evacuació completa del líquid infectat i, d’aquesta manera, es pot evitar la cirurgia. Tot i això, dels dos agents fibrinolítics que es poden utilitzar (urocinasa o alteplasa), es desconeix quin és el més beneficiós i quina n’és la dosi idònia.

Per trobar la resposta a la qüestió, s’ha elaborat el treball, després d’estudiar 99 pacients amb aquestes característiques. La conclusió ha estat que la utilització d’agents fibrinolítics administrats a través d’un tub toràcic directament a la pleura evita la cirurgia en el 97% dels casos. A més, quan es decideix utilitzar agents fibrinolítics, la urocinasa seria d’elecció perquè, tot i ser igual d’efectiva que l’alteplasa, té menys efectes adversos (com ara l’hemorràgia pleural).

L’estudi ha estat coordinat pel doctor José Manual Porcel, cap de servei de Medicina Interna de l’Arnau, i per la doctora Carmen Alemán del servei de Medicina Interna de l’Hospital Vall d’Hebron, en col·laboració amb altres professionals de farmàcia, radiologia i cirurgia toràcica i amb el suport dels serveis cientificotècnics i farmacològics de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.