L’Hospital Vall d’Hebron, primer de l’Estat a implantar l’autocontrol del Sintrom® en infants

H60lwNORLt-COfcCjHvEqylax1BQ7hxeQaOwhLkZ2ckL’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el primer de l’Estat a posar en marxa un programa d’autocontrol de la medicació anticoagulant, Sintrom®, en infants. Es tracta d’una iniciativa impulsada de forma conjunta pel Servei de Cardiologia Pediàtrica i la Unitat d’Hemostàsia i Trombosi del Servei d’Hematologia perquè els petits i les seves famílies puguin seguir el pla de medicació a casa, sense necessitat de visitar l’Hospital. Es tracta de pacients intervinguts del cor que porten vàlvules mecàniques o que pateixen altres patologies que fan necessari prendre medicaments anticoagulants.

El projecte és una iniciativa de la Dra. Dimpna Calila Albert, cardiòloga del Servei de Cardiologia Pediàtrica i coordinadora mèdica de trasplantament infantil, i la cap de la Unitat d’Hemostàsia i Trombosi, la Dra. Amparo Santamaría. Ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’empresa Roche Diagnostics, que ha facilitat tot el material necessari.  

Control a casa 

Aquest programa pioner, que com explica la Dra. Santamaría, “ningú ha posat en marxa abans a Espanya” en pacients pediàtrics, permet a les famílies estalviar-se visites a l’Hospital. Passen d’anar al centre “2 o 3 cops al mes” a fer-ho “cada 3 mesos” en un primer moment, i cada 6 mesos més endavant. Es tracta de “fer fàcil el que abans era insuportable”, assegura la responsable de la Unitat d’Hemostàsia i Trombosi de Vall d’Hebron, que apunta que és el “primer programa obert a tots els nens” que, a la vegada, “facilita el maneig als infants i les famílies”. La iniciativa, molt similar a d’altres aplicades en el control dels nivells de glucèmia en infants diabètics, es va posar en marxa el passat mes de març i ja ha superat la primera fase amb una vintena de famílies formades. En aquest període se’ls ha educat en la utilització del material i les taules necessàries per a la dosificació de la medicació. Es tracta de jornades de formació de 2 o 3 hores. Un cop ja coneixen les pautes necessàries, es certifica que els pares i les mares són experts i es pot començar el tractament a casa, sempre sota supervisió i amb un telèfon de contacte, per si hi ha qualsevol contingència. A la vegada, també s’ha seguit un procés d’educació del personal mèdic i infermer. La intenció de les promotores de la iniciativa és incorporar-hi quatre pacients més cada any.

Un projecte multidisciplinari d’èxit 

La Dra. Dimpna Calila Albert ha explicat que la posada en marxa del Programa d’autocontrol del Sintrom® en infants ha estat possible gràcies a “tot un equip multidisciplinari”, en el qual han participat professionals dels Serveis de Cardiologia, de Pediatria i de la Unitat d’Hemostàsia, a banda de la col·laboració de la Direcció Assistencial de Vall d’Hebron. La Dra. Albert no dubta a qualificar de “tot un èxit” els primers resultats, malgrat que els pacients que se’n beneficien són “casos complicats”, amb patologies de llarga durada i sense alternativa a aquesta medicació anticoagulant.

En programes posats en marxa amb adults a França i Alemanya s’ha demostrat que l’autocontrol de la medicació anticoagulant és la millor via per mantenir els pacients en el blanc terapèutic, és a dir, dins el rang idoni d’anticoagulant. Això ajuda a la reducció de la possibilitat de trombosi o sagnat, ja que permet ajustar la dosi necessària a cada moment. En el cas dels menors, però, cal afegir-hi la dificultat que suposen els canvis morfològics que viuen durant l’etapa de creixement, fet que obliga a fer-ne un seguiment constant a l’hospital. Gràcies a aquesta iniciativa, s’evita aquesta molèstia, es millora la qualitat de vida dels pacients, i s’aconsegueix un millor control, que limita el risc de formació de trombes o de sagnats. De fet, es constata una disminució de les visites a urgències i dels ingressos hospitalaris. Com explica la Dra. Santamaría “el cost-benefici net” de la iniciativa “no presenta cap dubte”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.