L’Institut Català de la Salut (ICS) i l’empresa Ecopil han signat un acord de col·laboració per a la recollida de piles a tots els centres d’atenció primària de l’organització. Ecopil instal·larà contenidors de recollida a tots els CAP per promoure el tractament i reciclatge correcte d’aquests residus. D’aquesta manera, es garanteix el reciclatge de tot el material generat pels centres, se n’evita l’alliberament a l’entorn i se’n promou la transformació en primeres matèries, cosa que estalvia l’explotació de nous recursos naturals. Aquesta iniciativa també permetrà a la ciutadania de disposar d’un nou punt de referència per dipositar les piles i bateries que ja no utilitza.
Es tracta també d’un pas més cap a la gestió integral dels residus que generen els CAP per contribuir a la conscienciació, cada cop més present arreu, sobre la necessitat de fer un ús responsable dels recursos disponibles. Des de fa anys, tots els centres ja tracten correctament els residus perillosos i determinats tipus de materials sanitaris usats, com ara les agulles, i recullen selectivament altres tipus de residus que corresponen més als d’una oficina, com ara el paper.
Model enfocat a una gestió més sostenible dels CAP
Aquesta iniciativa s’emmarca dins la campanya +Polits +Sans, que des de fa anys impulsa diverses accions per fer que els centres de l’ICS siguin més sostenibles des del punt de vista ambiental. Per exemple, gràcies a la instal·lació d’estalviadors d’aigua, se n’ha reduït el consum un 20% a tota l’organització.
Actualment, més d’una cinquantena de CAP de l’ICS disposen ja de la certificació europea Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) pel seu compromís de treballar d’acord amb bons criteris de gestió ambiental. Els procediments que s’han implantat en aquests equipaments faciliten la gestió acurada dels residus que generen aquests centres; la minimització dels riscos ambientals; el control del soroll, de les emissions a l’atmosfera i de l’abocament d’aigües residuals, i la disminució del consum de primeres matèries, així com també potencien la conscienciació de professionals i usuaris en temes mediambientals.
A banda de la certificació, l’ICS també aposta per la formació ambiental. En els darrers mesos, més de 3.000 professionals de tot l’ICS han participat en sessions formatives per aprendre a gestionar de manera correcta els residus que es generen en el seu lloc de treball i a optimitzar la despesa de recursos naturals.