Germans Trias i Fundació Lluita contra la Sida utilitzen una aplicació mòbil per millorar el compliment del tractament en persones amb VIH

visor_professionalComplir el tractament que un professional mèdic ha prescrit sempre és important per obtenir-ne els efectes desitjats. En el cas de les persones infectades pel VIH, és imprescindible per evitar que la seva salut empitjori, que tinguin més risc de transmetre la infecció, que el virus es torni més resistent i que, per tant, calgui usar altres fàrmacs. Malgrat tot, és habitual que la medicació pautada no es prengui correctament i que els professionals no ho puguin detectar fins que ja és molt evident: és un dels principals problemes a què s’enfronten els professionals sanitaris dels hospitals que tracten aquests pacients, i que es reprodueix també en altres malalties cròniques. En els últims mesos, el Servei de Farmàcia de l’Hospital Germans Trias i la Fundació Lluita contra la Sida han començat a apostar per contrarestar-lo mitjançant l’ús d’una aplicació mòbil creada per la companyia farmacèutica ESTEVE.

Entre els diversos serveis que ofereix, l’App expertSalud permet als pacients programar alarmes al mòbil per recordar de prendre la medicació, registrar les preses amb un sol clic i que els professionals sanitaris coneguin en línia el compliment del tractament i puguin relacionar-lo millor amb l’estat de salut del malalt i l’evolució de la patologia.

Malgrat que és aviat per disposar de resultats complets, l’ús de l’aplicació es percep com a un bon recurs tant des del punt de vista dels pacients com dels professionals. En les primeres setmanes d’introducció, l’estan utilitzant mig centenar de pacients. Els primers a usar-la, una vintena, han omplert unes enquestes segons les quals valoren l’App amb un 9 sobre 10 de mitjana. És previst introduir l’aplicació de manera gradual entre els dos milers de persones ateses pel Servei de Farmàcia de Germans Trias i que es visiten a la Unitat de VIH del centre, on treballa la Fundació Lluita contra la Sida.

Registre de preses sempre disponible per a pacients i professionals

app2Les persones amb VIH prenen el tractament antiretroviral una o dues vegades al dia depenent del tipus de medicació. Regularment recullen aquesta medicació al Servei de Farmàcia Hospitalària. Quan inicien el tractament o en els canvis, reben informació complementària a la prescripció mèdica i es duu a terme un seguiment farmacoterapèutic amb la finalitat de millorar l’adherència al tractament.

La nova App és un avenç per garantir als professionals mèdics, d’infermeria, farmacèutics i psicòlegs un accés directe i permanent al registre de preses del pacient, sempre que aquest ho autoritzi. Compartir la informació i poder-ne fer un seguiment ajuda el malalt a complir bé el seu pla terapèutic i alhora permet als professionals fer-ne una anàlisi exhaustiva. Per aquest motiu, la iniciativa també inclou un projecte de recerca.

És, doncs, un nou pas en la millora del control del VIH i en la potenciació de la comunicació i de la responsabilitat compartida entre pacients i professionals.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.