L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta és capdavanter a la demarcació de Tarragona en extracció de teixit corneal

Còrnies HTVCDurant el 2015, ja s’han realitzat 18 donacions de teixit ocular a l’HTVC gràcies al Programa d’extracció que es va posar en marxa al maig. L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta és capdavanter a la demarcació de Tarragona en extracció de teixit corneal.

Avui s’han presentat a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) els primers resultats del Programa d’extracció de teixit corneal, que es va iniciar el mes de maig. Hi han intervingut el director de l’HTVC, Dr. Salvador Pallejà, el director del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i Terres de l’Ebre, Dr. Enric Contreras, el cap del Servei d’Oftalmologia, Dr. Jordi Colomé, el coordinador de trasplantaments, Dr. Ramon Claramonte, la directora d’Infermeria de l’HTVC, Blanca Cuevas, i l’adjunta del Servei d’Anatomia Patològica, Dra. Natàlia Navas.

La Unitat de Coordinació de Trasplantaments, amb el suport de la Direcció de l’HTVC i la col·laboració del Donor Center del Banc de Sang i Teixits va decidir potenciar la donació d’aquest tipus de teixit. Per aquest motiu, des del passat mes de maig es va posar en marxa el Programa de detecció sistemàtica de donants de còrnia.

Aquest programa segueix una guia d’actuació per la qual els supervisors d’infermeria dels diferents serveis i unitats revisen tots els casos de defunció a l’Hospital a fi de detectar-hi els donants potencials. En afirmatiu, es comprova si el pacient ha signat voluntats anticipades sobre aquest aspecte o, si no n’hi ha, es demana el consentiment a la família. Quan es confirma la donació, s’activa l’equip d’extracció, format pels serveis d’Oftalmologia i Anatomia Patològica. El teixit corneal extret es remet al Donor Center del Banc de Sang i Teixits, on se centralitza l’emmagatzematge, l’anàlisi, el control de qualitat i la distribució posterior d’aquest teixit.

Durant el 2015, ja s’han realitzat 18 donacions, de 36 còrnies, a l’HTVC, una de les quals es va fer al mes de febrer abans d’implantar el programa. Sense tenir en compte els hospitals que disposen de coordinació per donació de teixits 24 hores (Hospital Clínic i Hospital Vall d’Hebron), aquestes dades situen a l’HTVC com el quart hospital de Catalunya i el primer de la demarcació de Tarragona. A més, l’Hospital de Tortosa és pioner pel model implantat.

/intranet_ics/media/js/__utm.js// // //

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.