L’atenció primària i els hospitals universitaris Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida se sumen al Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica

WCD_Logo_2015.jpg_1810791531Sota el lema “Mai és massa tard”, demà dimecres, 18 de novembre, es commemora el Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) 2015 i, per aquest motiu, diversos Centres d’Atenció Primària (CAP) de Lleida i el Servei de Pneumologia dels hospitals universitaris Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida organitzen tot un seguit d’activitats per a sensibilitzar sobre la malaltia.

La MPOC engloba dos conceptes més coneguts per la població general: la bronquitis crònica i l’emfisema pulmonar. Quan no es rep el tractament adequat la MPOC, que afecta indistintament a homes i dones, és una malaltia discapacitant i que s’associa a un greu impacte sobre la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies.

Actualment la MPOC és la tercera causa de mort en l’àmbit mundial. Al nostre país, afecta aproximadament 1 de cada 10 adults majors de 40 anys i, desafortunadament, més d’un 70% dels pacients no estan diagnosticats.

El tabac és majoritàriament la principal causa. Evitar els seus efectes com també diagnosticar i tractar precoçment la malaltia és una prioritat sanitària.

Per donar a conèixer i sensibilitzar sobre aquesta malaltia, l’Atenció Primària de Lleida elaborarà llacets daurats amb la idea que tots els professionals els duguin com a símbol de sensibilització sobre la malaltia. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) simbolitza la Iniciativa Mundial per la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica amb el llacet daurat (GOLD: The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease).

Activitats organitzades per demà a diversos CAP de la Regió Sanitària Lleida:

CAP Almacelles: Ubicaran una taula informativa al hall del centre. A més, els professionals del centre realitzaran un breu test diagnòstic de cribratge de la MPOC als fumadors que ho desitgin i explicaran el funcionament de la seva consulta antitabac.

CAP Mollerussa: Professionals de l’Equip d’Atenció Primària informaran sobre la MPOC i la consulta antitabac que duen a terme al centre.

CAP Balaguer, CAP Tàrrega, CAP Cervera, CAP Ciutat Jardí i CAP Bordeta– Magraners: Ubicaran al vestíbul dels mateixos unes taules informatives on els professionals, tant metges com personal d’infermeria, oferiran assessorament i informació sobre la malaltia i sobre les consultes antitabac.

Activitats organitzades pel Servei de Pneumologia i la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) de Lleida:

Taula informativa al hall principal de 9.30 a 12.00 hores: Tots els participants estaran identificats amb llacet daurat. Es lliurarà material informatiu sobre la malaltia i la prevenció del tabaquisme.

Espirometries gratuïtes al hall principal de 10.00 a 12.00 hores.

Xerrades informatives de 12.00 a 13.00 hores:

  1. Oxigenoteràpia, a càrrec de Paola Carmona (DUI HUSM)
  1. Tractament inhalat de la MPOC, a càrrec de Purificación Florensa (DUI Hospital Universitari Arnau de Vilanova)
  1. Abordatge global del tabaquisme, a càrrec del Dr. Francesc Abella, responsable de la Unitat de Tabaquisme de l’HUSM

A més, durant tot el dia alguns centres projectaran a les pantalles de les sales d’espera vídeos informatius sobre la MPOC.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.