L’IRBLleida porta el Congrés de la Red Nacional de Biobancos a Lleida

BIOBANCS_retroiluminat200x240Entre els dies 18 i 20 de novembre de 2015 tindrà lloc la sisena edició del Congrés Nacional de Biobancs al Palau de Congressos – La Llotja. Una nova edició d’aquesta important cita anual dels biobancs de l’Estat que, aquest any, organitza l’Institut d’Investigació Biomèdica de Lleida-Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), el Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO) i la Plataforma Red Nacional de Biobancos, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida (UdL), l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), l’Hospital Universitari Santa Maria (HUSM), la Diputació i l’Ajuntament de Lleida.

Un total 220 persones de totes les comunitats autònomes de l’Estat s’han inscrit al Congrés. Es desenvoluparà un programa molt ampli (adjuntem programa) sobre novetats en aspectes normatius i organitzatius dels biobancs, gestió integral de mostres biològiques per a fer recerca, la importància del consentiment informat dels pacients, i la participació dels biobancs en els assajos clínics amb nous medicaments, entre d’altres. El congrés es desenvoluparà a través d’unes 13 comunicacions orals, uns 70 pòsters i 6 tallers específics.
L’acte inaugural tindrà lloc el 19 de novembre a càrrec de Xavier Matias-Guiu, Director en funcions de l’IRBLleida; de Jaume Capdevila, gerent territorial de l’Institut Català de la Salut a Lleida; d’Albert Sorribas, vicerector de Planificació Científica i Tecnològica de la UdL; de Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments del Servei Català de la Salut, i de Manuel Morente, coordinador de la Plataforma Red Nacional de Biobancos.

També hi assistiran tres professionals de Sud-amèrica (Xile) per compartir bones pràctiques amb els biobancs de l’Estat. La seu del VII Congrés de la Red Nacional per a l’any 2016 es decidirà durant aquests dies a Lleida, amb la novetat que incorporarà el I Congrés Llatinoamericà de Biobancs.

El Biobanc de l’IRBLleida

El Biobanc emmagatzema mostres biològiques de gran interès científic de diversos projectes d’investigació relacionats amb diferents malalties, amb un objectiu principal: facilitar, promoure i desenvolupar la recerca biomèdica. Actualment, disposa d’unes 11.000 mostres de teixit congelat provinents de 5.300 pacients i unes 70.000 mostres de fluids de 3.300 pacients, recollides des de 2004 fins ara, amb el seu consentiment informat previ. Aquest estoc de mostres biològiques està a disposició de qualsevol investigador que el sol·liciti.

El Biobanc de l’IRBLleida és un dels serveis cientificotècnics de l’IRBLleida i està ubicat a l’HUAV. S’encarrega de la bona gestió de mostres biològiques de l’HUAV, l’HUSM i la UdL, cosa que el converteix en un projecte clau per al desenvolupament de la recerca clínica a la Regió Sanitària de Lleida. Va entrar a formar part de la Red Nacional de Biobancos l’any 2010 i, actualment, forma part de la Plataforma Red de Biobancos.

La Plataforma Red de Biobancos

La Plataforma Red de Biobancos està finançada per l’Instituto de Salud Carlos III i, actualment, la conformen 52 institucions distribuïdes per catorze comunitats autònomes. En aquesta xarxa de professionals hi participen els biobancs dels instituts d’investigació sanitària acreditats, biobancs hospitalaris, centres de recerca de referència i associats a universitats.

Més informació sobre la sisena edició del Congrés Nacional de Biobancs.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.