Aquest divendres, 13 de novembre, s’ha dut a terme la primera trobada oficial entre els representants de l’Hospital, l’Institut i la Unitat Docent de Germans Trias i els del nou consistori de Badalona. L’objectiu ha estat que el Govern badaloní conegui de prop el Campus Can Ruti i pugui cooperar a potenciar-ne l’excel·lència.
A l’acte hi ha assistit l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i el tinent d’alcaldia de l’Àmbit de Badalona Justa i Inclusiva, Francesc Ribot. Tots dos, acompanyats pel gerent de l’Àmbit Metropolità de la Regió Sanitària Barcelona del CatSalut, Alfredo García, han visitat diversos espais. Els han fet d’amfitrions el gerent territorial de l’ICS a l’àrea Metropolitana Nord, Jordi Ara, la directora de l’Hospital Germans Trias, Beatriu Bayés, el director científic de Germans Trias, Manel Puig, i el coordinador de la Unitat Docent Germans Trias – Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Benjamí Oller. A més, a l’acte hi han assistit representants de diverses institucions del Campus Can Ruti.
Beatriu Bayés, directora de l’Hospital, ha explicat com Germans Trias concep l’assistència, la docència i la recerca com a tres potes indissolubles de la salut, i ha posat en valor la importància del Campus Can Ruti com a centre de biomedicina i coneixement. Al campus hi treballen més de tres milers de professionals d’assistència i de recerca, alhora que acull centenars d’estudiants de les facultats de Medicina i Ciències Biomèdiques de la UAB.
Recerca d’excel·lència
L’Institut Germans Trias, acreditat per la seva excel·lència per l’Instituto de Salud Carlos III, ha estat un important punt d’interès de la visita. Compta amb un centenar de projectes de recerca actius i amb dos centenars d’assaigs clínics. L’Ajuntament de Badalona és un dels patrons de l’Institut i els representants del Govern badaloní han conegut l’estratègia del centre i els projectes de present i de futur, a banda dels espais dels laboratoris i les àrees de suport. Ja a l’exterior, han pogut conèixer també els dos edificis actualment en construcció: el futur Centre de Medicina Comparativa i la nova seu al campus de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.
La Universitat Autònoma, a Badalona
Un altre punt d’interès ha estat la Unitat Docent de Germans Trias i la UAB, on el Govern badaloní ha constatat el valor que suposa per a la ciutat ser universitària. La Unitat Docent acull tres centenars d’estudiants de Medicina i de Ciències Biomèdiques i la seva presència atorga al Campus Can Ruti un gran potencial.
Àrees d’alta complexitat
En el seu pas per l’Hospital Germans Trias, l’alcaldessa i el tinent d’alcaldia han conegut els espais assistencials dedicats a Neurociències, Cardiologia i VIH, tres de les àrees d’alta complexitat del centre badaloní.
En el cas de Neurociències, la visita s’ha centrat en la Unitat d’Ictus, l’única de l’Estat acreditada per la seva qualitat per la Societat Espanyola de Neurologia. Aquesta unitat va atendre el 2014 un total de 639 pacients amb sospita d’ictus agut, dels quals 437 van arribar a través de l’activació del Codi Ictus. La Unitat és referència per al Barcelonès Nord i el Maresme i, juntament amb les de Bellvitge i Vall d’Hebron, conforma la guàrdia única d’ictus de l’Institut Català de la Salut, les 24 hores els 365 dies de l’any.
La visita a Cardiologia ha tingut lloc, d’una banda, a la Unitat d’Hemodinàmica, que realitza intervencions a les artèries coronàries mitjançant la introducció de catèters des d’una artèria del canell, i el 2014 va atendre 352 pacients a través del Codi Infart. També, a la Unitat d’Electrofisiologia Cardíaca, que estudia i tracta els trastorns del ritme cardíac, i que el 2014 va implantar 243 marcapassos. I, finalment, a la Unitat Coronària que, amb més de 800 ingressos anuals, és l’espai de referència per a les urgències cardíaques (especialment les que requereixen tècniques diagnòstiques o tractaments especialitzats o complexos) del sector sanitari del Barcelonès Nord i Maresme.
Quant al VIH, Sabater i Ribot han conegut la Fundació Lluita contra la Sida i l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, liderats pel doctor Bonaventura Clotet i que fa més de 20 anys que treballen en el camp del VIH/sida des de la Unitat VIH del Germans Trias. La fundació assisteix més de 3.000 pacients cada any i duu a terme recerca clínica. A IrsiCaixa hi treballen més de 60 investigadors que es dediquen a la recerca bàsica, la formació acadèmica i la divulgació, a més de participar en assajos clínics per avaluar noves estratègies terapèutiques. La visita a l’hospital ha continuat al Centre d’Investigació sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT).
Potenciar i difondre aquest patrimoni
En finalitzar la visita, l’alcaldessa, Dolors Sabater, ha manifestat que “l’Hospital Germans Trias i els diversos centres que es troben al Campus Can Ruti són un referent internacional en l’àmbit sanitari i Badalona se’n sent molt orgullosa”.
“Des del dia a dia de l’atenció a les persones amb problemes de salut fins als grans avenços en la investigació de les malalties i la seva curació, la tasca que desenvolupen tots els professionals del campus està marcada pel talent i l’excel·lència. Hem de ser capaços de potenciar i difondre tot aquest patrimoni sanitari que té la ciutat”, ha tancat Sabater.