Diario Médico premia quatre ‘millors idees’ de l’ICS

logo-mejores-ideas-2015-2La publicació especialitzada en sanitat i medicina Diario Médico ha atorgat quatre premis “Las mejores ideas 2015” a iniciatives participades per professionals de l’ICS. Dues d’aquestes “millors idees” corresponen a iniciatives que abasten tota la corporació. Es tracta dels acords per a la participació dels professionals sanitaris en la gestió dels centres i el reconeixement de les Urgències dels hospitals com a servei clínic, que també ha dut a terme el Servei Andalús de Salut. Les altres dues corresponen a treballs de recerca que permeten personalitzar tractaments, realitzats per investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

Participació

Un dels guardons de Diario Médico correspon als acords subscrits a mitjan de 2015 entre el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, els col·legis d’infermeres i infermers de Catalunya i l’ICS per afavorir la participació dels professionals sanitaris als centres d’atenció primària i hospitals de l’ICS. Els documents signats reconeixen la importància de la participació dels professionals sanitaris en les decisions assistencials i de gestió.

Els acords van implicar la creació d’unes comissions de treball formades per representants de l’ICS i per professionals sanitaris d’atenció primària i d’hospitals. Els acords giren al voltant de tres eixos: l’augment de l’autonomia de gestió dels professionals, la posada en marxa de mecanismes de participació efectius i la simplificació i racionalització d’estructures.

Serveis d’Urgències

Un altre premi correspon a la decisió de l’ICS de donar rang de servei clínic a les Urgències dels seus hospitals. De fet, la iniciativa formalitza una situació que fa anys que existeix als hospitals de l’empresa pública, però que no es podia reconèixer per la manca de l’especialitat d’Urgències a l’Estat. Aquesta situació sí que està reconeguda a 17 països de la Unió Europea.

Ja fa molts anys que els hospitals de l’ICS disposen d’equips d’urgències formats per metges especialistes en medicina interna, medicina familiar i comunitària, medicina intensiva i d’altres, que en el decurs del temps es poden considerar veritables especialistes en medicina d’urgències. A més, els professionals d’urgències tenen la necessitat de funcionar de manera cada vegada més autònoma de la resta de serveis mèdics i quirúrgics dels centres, i tenen unes característiques pròpies que les diferencien de la resta d’equips mèdics hospitalaris. La majoria dels responsables d’Urgències dels hospitals de l’ICS ja tenia càrrec de coordinador o de director clínic. La decisió ha suposat la creació de la plaça de cap de servei d’Urgències i la seva provisió en funcions, a partir d’un procés de selecció. A partir d’aquí, el professional seleccionat passa a tenir les mateixes condicions i retribucions que la resta de caps de servei i amb els mateixos nivells d’exigència, sense abandonar la funció de coordinació que és imprescindible pel normal funcionament del Servei d’Urgències.

Diario Médico també ha atorgat aquest premi al Servei Andalús de Salut, que ha pres la mateixa decisió que l’ICS.

Biòpsia líquida

La instal·lació de l’equipament necessari per realitzar biòpsies líquides als laboratoris del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha merescut un altre dels premis de la publicació sanitària. La biòpsia líquida consisteix en l’anàlisi de mutacions tumorals en sang, cosa que estalvia la realització de biòpsies de teixit o de procediments quirúrgics. La tècnica fa possible determinar en tumors mutacions en els gens RAS (K-RAS i N-RAS) —relacionats amb el creixement i la diferenciació cel·lulars—, a partir d’una anàlisi de sang, cosa que permet adaptar el tractament a les característiques genètiques de cada malalt. El test de biomarcadors mitjançant biòpsia líquida estalvia temps i molèsties als pacients.

Tractament personalitzat de l’hepatitis C

Diario Médico també ha reconegut una investigació del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), que desenvolupa una metodologia basada en la seqüenciació massiva (NGS) que permet classificar de manera ràpida els set tipus de virus de l’hepatitis C i els subtipus respectius. Per primer cop, el nou sistema fa possible identificar les infeccions provocades per més d’un subtipus del virus, la variabilitat del virus i les mutacions de resistència que el pacient hagi pogut desenvolupar. Això permet seleccionar el millor tractament per a cada pacient, a partir de criteris objectius, cosa que suposa un benefici per al malalt i, alhora, un estalvi econòmic. L’estudi es va publicar el mes de febrer de 2015 a la revista Journal of Clinical Microbiology.

Els premis “Las mejores ideas 2015” s’han lliurat aquest vespre al Teatre Nacional de Catalunya de Barcelona. Aquesta és la catorzena edició dels guardons, que compten amb la presència de representants del sector sanitari català i espanyol.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.