El VHIR descobreix que un antidiabètic té beneficis addicionals per prevenir la retinopatia diabètica

22953253822_2c43edecdd_hInvestigadors del grup de Diabetis i Metabolisme del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han descobert que l’administració en forma de col·liri d’un dels tractaments emprats contra la diabetis tipus 2 permet prevenir la retinopatia diabètica. Es tracta dels fàrmacs agonistes del receptor de l’hormona GLP-1, que són utilitzats habitualment a la pràctica clínica per via subcutània per ajudar al pàncrees a produir més insulina. L’estudi ha estat publicat a la revista científica Diabetes.

Abans que es puguin detectar les alteracions microvasculars típiques de la retinopatia diabètica amb les proves oftalmològiques rutinàries, la retina pateix un procés de neurodegeneració que pràcticament és asimptomàtic. Per tal de prevenir i/o tractar aquesta neurodegeneració de la retina causada per la diabetis, els investigadors del VHIR van seleccionar el receptor del GLP-1 com a diana terapèutica, atès que és un conegut neuroprotector del sistema nerviós central. Aquest receptor s’havia detectat prèviament a la retina d’animals, però fins a aquest estudi no s’havia analitzat la seva expressió en humans.

“Hem identificat per primera vegada la presència de receptors del GLP-1 en retina humana i que els pacients amb diabetis en produeixen menys quantitat”, explica el Dr. Rafael Simó, investigador principal de l’estudi. Això, afegeix, “ens permet plantejar un tractament substitutiu amb un agent natural que ja es produeix a la pròpia retina i que en la diabetis està disminuït”. Per dur a terme l’anàlisi, els investigadors van comparar la presència d’aquesta hormona en la retina de 8 donants amb diabetis i 8 sense.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.