Des de fa mesos, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha posat en marxa un pla per actualitzar i millorar els equipaments tecnològics de què disposa el Servei d’Oncologia Radioteràpica, que ha suposat l’actualització de 1 dels 3 acceleradors lineals de què disposava i la substitució d’una unitat de cobalt per un nou accelerador.
Amb aquestes millores, s’incorporen els darrers avenços tecnològics a aquests equipaments, com les tècniques de radioteràpia guiada per la imatge (IGRT) i la radioteràpia d’intensitat modulada (IMRT) en arc, que permeten fer tractaments més precisos, mitjançant l’adaptació de la dosi a la forma del tumor i protegint millor els teixits sans; o la radioteràpia esterotàctica extracranial, que en alguns casos és una alternativa al tractament quirúrgic. Aquests avenços són especialment rellevants per a la radioteràpia pediàtrica.
En definitiva, aquestes millores permetran posar en marxa noves tècniques; com la radioteràpia adaptativa, que permet adaptar la dosi a les variacions de la forma del tumor durant el tractament; i això permetrà millorar la qualitat i l’eficiència dels tractaments que s’ofereixen als pacients. A més, també permetran tractar més pacients i fer-ho abans.
El Servei d’Oncologia Radioteràpica participa activament en la constitució d’una gran Àrea d’Oncologia d’excel·lència en l’assistència, docència i investigació. Cada any realitza unes 1.900 primeres visites i més de 1.500 tractaments amb radioteràpia tant als pacients que estan ingressats, que poden requerir tractaments urgents, com als pacients ambulatoris; un nombre que va en augment. Es tracta d’un servei clau en la presa de decisions de tots els comitès de tumors de l’Hospital, que té una estreta relació amb els serveis d’Oncologia Mèdica, Oncohematologia Pediàtrica i Física i Protecció Radiològica.