Una coordinació integral entre els equips d’Atenció Primària i les residències de la Gent Gran millora el resultats de salut, augmenta la satisfacció dels usuaris i garanteix l’eficiència dels recursos disponibles. Aquesta és la hipòtesi de partida del projecte RESICS, una experiència pilot que s’ha portat a terme al barri de Bellvitge de L’Hospitalet i que sis mesos després de la seva implantació obté resultats molt positius. Les derivacions dels residents a Urgències s’han reduït un 75%.
El projecte RESICS és fruit de la col·laboració de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Bellvitge del Servei d’Atenció Primària (SAP) Delta del Llobregat de la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent i la residència de gent gran Feixa Llarga, un equipament del departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya amb 94 usuaris ingressats i 32 usuaris de centre de dia. Gràcies a aquesta col·laboració s’ha pogut crear una xarxa assistencial conjunta centrada en l’atenció al pacient. Això vol dir que els residents –en molts casos amb malaltites cròniques, situacions complexes, fragilitat o pèrdua de funcions físiques i psíquiques– són atesos sempre pel mateix equip de professionals d’assistència primària i que aquests treballen de forma coordinada amb els professionals de la residència.
Amb el nou model els usuaris s’estalvien els desplaçaments que fins ara feien a l’ambulatori i disminueixen les derivacions a facultatius especialistes i als Serveis d’Urgències. Si abans la residència Feixa Llarga podia derivar fins a 65 casos a Urgències en un any, en els sis mesos de prova del projecte RESICS n’ha derivat només 8. Menys trasllats a Urgències significa una optimització significativa dels recursos disponibles en ambulàncies i hospitalització, alhora que s’incrementa el confort dels usuaris en ser atesos directament a la residència. També suposa una millora en la prescripció farmacèutica.
En els primers sis mesos de col·laboració entre l’EAP Bellvitge i la residència Feixa Llarga s’ha consolidat l’equip de gestió de casos (format per metges de família, infermeres i treballadors socials) com a peça clau en la coordinació de recursos assistencials i s’ha implementat un pla de formació conjunta per als professionals d’un i altre centre, consensuant la terminologia de Salut i Assistència Social. S’han definit a més cinc procediments i circuits conjunts per tractar els problemes amb més prevalença entre els residents aplicant criteris comuns.
Els resultats constaten un alt nivell de satisfacció tant entre els usuaris i les seves famílies, com entre els professionals implicats, que valoren la simplificació dels nous circuits, dissenyats per optimitzar recursos i garantir la qualitat en l’atenció.
Després dels primers sis mesos de prova pilot, el proper pas serà extrapolar aquest model de col·laboració a tota la ciutat de L’Hospitalet. Més endavant es vol arribar també a la resta del territori del SAP Delta del Llobregat. El valor afegit d’aquest projecte és que se centra en l’atenció integral a les persones ingressades en residències geriàtriques, un col·lectiu amb un alt percentatge de comorbiditat (coincidència de diversos problemes de salut crònics). L’atenció a la cronicitat ha estat un dels eixos claus del Pla de Salut 2011-15 i ho continuarà sent en el futur.
Primer premi del Màster en GESAPH
El projecte RESICS és obra de Lola Ruiz i Mónica Isidro, del SAP Delta del Llobregat; Gemma Álvarez i Elena López, del SAP Baix Llobregat Centre; i Conxita Barbeta, de la residència Feixa Llarga. El treball ha estat mereixedor del primer premi del Màster en Gestió Integral de Serveis en Atenció Primària, Socials i Hospitalaris (GESAPH) de la Universitat de Barcelona.
La Direcció d’Atenció Primària (DAP) Costa de Ponent
La DAP Costa de Ponent ofereix serveis de salut de qualitat, resolutius i propers a la ciutadania a les comarques del Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf, i a l’Hospitalet de Llobregat. Està formada per tres serveis d’atenció primària (SAP): Delta del Llobregat, Baix Llobregat Centre, i Alt Penedès–Garraf–Nord. Inclou 54 equips d’atenció primària i un total de 113 centres sanitaris. Dóna cobertura a més de 1,2 milions de persones de 68 municipis, d’una extensió total de 1.400 km2. Conjuntament amb l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans, forma la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS.