Un estudi fet a l’atenció primària mostra que hi ha grups de malalties relacionades i que aquests grups es repeteixen sempre en pacients majors de 65 anys

Logotip IDIAP Jordi GolEn l’estudi, “Multimorbidity patterns in elderly primary health care patients in a south Mediterranean European region: a cluster analysis¹ ²”, hi han participat individus, a partir dels 65 anys, assignats a 251 equips d’atenció primària de l’ICS.

S’hi van incloure un total de 322.328 pacients, amb una mitjana d’edat de 75 anys. Es van seleccionar aquells pacients que tenien registrades a la història electrònica dues o més malalties de les 263 analitzades.

Més de la meitat dels pacients (57%) eren dones, i presentaven una mitjana de vuit  malalties  per pacient.

Es van observar, com a mínim, fins a 40 agrupacions de malalties relacionades en cada grup d’edat (en el de 65 a 79 anys i en el de ≥80 anys) i sexe.

Resultats

Del total de grups de malalties, el patró més prevalent en tots els grups ha estat el patró circulatori-metabòlic constituït, entre d’altres  malalties, per la  hipertensió arterial i les dislipèmies.

En el grup d’edat de 65 a 79 anys, les dones van presentar un lleuger increment de la multimorbiditat respecte als homes (94% dones vs. 93% homes) mentre que en el grup ≥80 anys van ser els homes els qui presentaren més multimorbiditat.

El patró (recordem que és el conjunt de malalties relacionades) més prevalent estava format, entre d’altres malalties, per la hipertensió arterial i la dislipèmia; però també s’hi  afegien, en el grup de pacients més joves (65-79 anys), la diabetis i l’obesitat. En tots els grups d’edat hi havia associada (a part de la  hipertensió i la dislipèmia) l’artrosi, excepte en el grup d’homes de 65-79 anys on era substituïda per la hiperplàsia de pròstata. En el grup de més edat (≥80 anys), a part d’aquestes malalties, s’hi associava l’arítmia per fibril·lació auricular. El segon patró de malalties més prevalent el constituïen  les malalties musculoesquelètiques (bàsicament la dorsàlgia i les lesions d’espatlla) en tots els grups. A més a més, en les dones s’hi afegia l’osteoporosi i, en el grup de dones de ≥ 80 anys,  les cataractes.

Altres patrons de malalties

Segons declaracions del doctor Quintí Foguet (investigador principal de l’estudi): “La identificació de patrons de multimorbiditat facilita l’enfocament més integral de la salut; es passa de centrar el focus en malalties concretes a abordar el conjunt de malalties que pateix la persona, la multimorbiditat. Els resultats del nostre estudi proporcionen més coneixements per canviar el paradigma majoritari fins ara a l’atenció sanitària, obren una escletxa a les mesures preventives per als pacients que pertanyen als patrons obtinguts i aporten dades epidemiològiques que cal tenir en compte en l’elaboració de guies de pràctica clínica, procediments diagnòstics i mesures preventives a l’atenció primària de salut”.  Així mateix, els autors creuen que l’estudi “permetrà als responsables de les polítiques de salut focalitzar accions en aquests grups diagnòstics i, als metges, ens permetrà dissenyar estratègies preventives individualitzades.”

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.