Federico Mayor Zaragoza: “Vall d’Hebron és un exemple d’excel·lència internacional”

conferència-federico-mayorEl professor Federico Mayor Zaragoza ha estat l’encarregat d’obrir el cicle Els convidats dels 60 anys, impulsat per l’Obra Social ‘la Caixa’, que s’emmarca dins la celebració del 60 aniversari de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. En una entrevista amb la presentadora d’Els Matins de TV3, Lídia Heredia, l’exdirector general de la UNESCO i actual president de la Comissió Internacional contra la Pena de Mort, ha volgut destacar la filosofia del centre de tenir el pacient com a centre de la seva activitat, posant-la com un exemple a seguir. 

L’acte s’emmarca dins el 60 aniversari de Vall d’Hebron, que té com a objectiu, segons el gerent del centre, el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, “acostar-se a la ciutadania”. Martínez Ibáñez ha assegurat que Vall d’Hebron “no és només un nom, és una història fascinant”. L’Hospital, construït als terrenys que formaven part del Reial Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, va néixer ara fa 60 anys com un centre quirúrgic per fer “història de la medicina”. Avui, és un hospital de referència, amb 600 alumnes universitaris matriculats cada any, líder en recerca pel que fa a l’Estat, amb l’activitat del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i un futur marcat per un nou pla estratègic, que es posarà en marxa l’any 2016. Tot plegat, fruit de la “marca Vall d’Hebron” i de la tasca dels seus professionals, per qui el màxim gestor del centre ha tingut paraules d’agraïment.

Exemple d’excel·lència internacional 

El professor Mayor Zaragoza s’ha confessat sorprès per la tasca i dimensions de Vall d’Hebron. L’ha posat com a “exemple d’excel·lència internacional”, però, sobretot, com a model de com cal gestionar les institucions pensant “en tots els éssers humans”, també en els que vindran. Per aquest motiu ha felicitat l’Hospital en el seu aniversari, tot i confessar ser “un mal pacient”.

Mayor Zaragoza ha assegurat que “cada ésser humà és únic”, com li van ensenyar els seus pares. Una afirmació que ha pogut certificar al llarg de la seva carrera professional al capdavant d’algunes de les institucions més prestigioses del món, gràcies a les quals ha pogut conèixer algunes de les personalitats més destacades de l’últim segle. Tot marcat per un lema, “dia nou, vida nova” i la certesa que “si vols ser feliç, no acceptis mai allò que és inacceptable”.

“Ara som ciutadans del món”, ha explicat, i “ja podem aixecar la veu, dir el que volem”. Ha assegurat que no pot “viure tranquil pensant que ens miren els ulls de tants nens retraient-nos el que fem” i que “la pobresa és una mala invenció de la humanitat”. Però també s’ha mostrat segur que el món canviarà quan hi hagi dones als llocs de govern, un pas per a ell vital per lluitar contra les desigualtats. I ha deixat clar que fins ara “érem súbdits” però ara “som ciutadans” que han de conèixer la realitat a fons per canviar-la. Exemples són la crisi dels refugiats, la pobresa al planeta, la crisi econòmica i la mediambiental, encarnada pel canvi climàtic. Fets que obliguen a reivindicar el paper de l’Organització de les Nacions Unides, l’ONU, i lluitar per evitar que el nostre llegat per a les generacions futures sigui “un desastre irreversible”.

Per al professor Mayor Zaragoza cal actuar ja. “Demà pot ser tard”. I en aquest sentit, confia en la força del poble, que assegura que l’impressiona. “El que ens passa a vegades és que estem distrets”, ha dit, a la vegada que ha fet una defensa de la democràcia, allunyada de majories absolutes com la que ha tirat endavant l’última llei de l’ensenyament a l’Estat, que confessa que el disgusta profundament. Creu que cal posar en el centre les persones i en això ha destacat l’actitud de Vall d’Hebron, un centre que té com a filosofia tenir sempre al centre de la seva activitat els seus pacients. 

El Dr. Oriol Morera, gerent de la Regió Sanitària de Barcelona, que ha tancat l’acte en representació del Govern de la Generalitat, ha qualificat Federico Mayor Zaragoza d’”home savi” i ha agraït que hagi volgut participar en els actes del 60 aniversari de l’Hospital Vall d’Hebron. Un centre pel qual ha tingut paraules de “reconeixement i agraïment”. Reconeixement “a una tasca de servei i a tot el que representa el que ha fet aquest hospital universitari” i agraïment per la feina diària dels seus professionals.

Vegeu la notícia sobre la entrevista a Mayor Zaragoza, al web de l’Hospital Vall d’Hebron.

Aquesta entrada s'ha publicat en Crònica i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.