El VHIR desenvolupa una metodologia per millorar la resposta al tractament del càncer de mama i còlon amb nanomedicina

Schwartz884Investigadors del grup de Direccionament i Alliberament Farmacològic del CIBBIM-Nanomedicine al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han aconseguit millorar l’eficàcia del tractament convencional contra el càncer de mama i de còlon, utilitzant nanomedicines dirigides contra les cèl·lules mare dels tumors. Per aconseguir-ho, els responsables de l’estudi han dissenyat una nova metodologia basada en detecció per fluorescència, que ha permès identificar aquestes cèl·lules i enviar el tractament directament als seus receptors. La troballa ha estat publicada com a article destacat a la portada de novembre de la prestigiosa revista científica Nanomedicine: NBM.

Les cèl·lules mare cancerígenes són una població minoritària de cèl·lules que es troben als tumors, però que tenen la capacitat de sobreviure pràcticament a qualsevol part del cos. Són molt agressives, no responen a la majoria de teràpies convencionals contra el càncer i són les responsables de les metàstasis perquè tenen una gran capacitat per migrar, envair i impedir els mecanismes de mort cel·lular.

Una de les principals dificultats a l’hora d’actuar directament contra aquestes cèl·lules és distingir-les de la resta de cèl·lules del tumor. L’investigador principal de l’estudi, el Dr. Simó Schwartz Jr., explica que han aconseguit alterar-les genèticament per emetre una llum que les diferencia de la resta. “Amb aquest nou sistema de fluorescència podem aïllar i estudiar les cèl·lules mare cancerígenes amb facilitat, el que ens permet identificar nous biomarcadors i provar teràpies o millorar-ne les actuals”,assegura.

El grup del Dr. Schwartz Jr. està especialitzat en l’ús de la nanotecnologia per millorar els tractaments contra malalties com el càncer i el seu diagnòstic. La nanotecnologia permet transportar els medicaments, en forma de nanoconjugats terapèutics, fins als receptors específics de les cèl·lules. D’aquesta manera, el tractament és més efectiu, perquè arriba amb una major concentració però amb menor toxicitat, ja que és transportat controladament a les cèl·lules malignes.

Després d’identificar les cèl·lules mare tumorals, els investigadors del VHIR, en col·laboració amb altres investigadors de la Universitat de Lisboa, van provar in vitro l’efectivitat de les nanomedicines en models de càncer de còlon i mama. Van escollir mostres tumorals d’aquests dos tipus de càncer perquè són amb les que treballen al laboratori i coneixen els receptors específics de les cèl·lules mare.

“Hem demostrat que si administrem les teràpies convencionals contra el càncer de mama i de còlon en forma de nanoconjugats dirigits, el tractament és més eficaç i podem eliminar les cèl·lules mare cancerígenes que acostumen a ser resistents a la quimioteràpia”, explica el Dr. Schwartz Jr. El següent repte serà demostrar l’eficàcia de les nanomedicines en models in vivo, en els quals també es pot aplicar el nou mètode d’identificació de les cèl·lules mare agressives.

La metodologia desenvolupada permet també identificar les cèl·lules tumorals que es transformen en cèl·lules mare i viceversa. Aquest és un dels principals problemes de la comunitat científica, ja que no es coneixen bé quins són els mecanismes implicats en el procés de reconversió i, per tant, de moment no es pot evitar. Ara, el Dr. Schwartz Jr. confia que amb el nou sistema de fluorescència podran estudiar per què passa això i dissenyar teràpies específiques que bloquegin aquest procés.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.