La Marató de TV3 2014 finança 21 projectes de recerca participats per investigadors de centres de l’ICS

marato_2014La Fundació La Marató de TV3 ha finançat 21 projectes sobre malalties del cor en què col·laboren investigadors de centres de recerca participats per l’Institut Català de la Salut (ICS), corresponents a la convocatòria de La Marató 2014. Aquests projectes han rebut més de cinc milions d’euros de finançament, el 49% del total. Tots els instituts de recerca vinculats a l’ICS han rebut finançament d’aquesta convocatòria. En total, la Fundació La Marató de TV3 de 2014 ha dedicat 10,3 milions d’euros per finançar 43 projectes de recerca.

Els projectes que han estat finançats per La Marató 2014 en què participen investigadors de l’ICS són els següents:

 • Detecció d’alteracions estructurals en stents coronaris mitjançant una tecnologia no invasiva basada en radiació de microones. Oriol Rodríguez Leor (IGTP, Institut de Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, Badalona). Javier Tejada Palacios (Facultat de Física, Universitat de Barcelona). Finançament: 299.858,75 euros.
 • Paper de la conexina 43 en la cicatrització miocàrdica postinfart, en el remodelat advers del ventricle esquerre i en la insuficiència cardíaca. Antonio Rodríguez Sinovas (VHIR, Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d’Hebron, Barcelona). Finançament: 196.573,75 euros.
 • Paper dels productes de glicació avançada (AGEs) en el dany per isquèmia-reperfusió del cor vell i diabètic: del ratolí a l’humà. Marisol Ruiz Meana (VHIR, Institut de Recerca Vall d’Hebron, Barcelona), Vicente Andrés García (CNIC Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III, Madrid). Finançament: 299.999,75 euros.
 • Noves funcions dels gens apoptòtics en el desenvolupament i estrès del miocardi. Daniel Sanchis Morales (IRBLL, Institut Recerca Biomèdica de Lleida). Finançament: 191.656,25 euros.
 • Avaluació patofisiològica i terapèutica de cardiomiòcits derivats de cèl·lules mare induïdes pluripotents (iPS) provinents de pacients. Fabiana Silvia Scornik Gerzenstein (IDIBGI, Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, Centre de Genètica Cardiovascular). Finançament: 185.500 euros.
 • Prevenir la malaltia coronària prematura a Catalunya augmentant el diagnòstic d’hipercolesterolèmia familiar. Lluís Masana Marín (IISPV, Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, Reus), Francisco Blanco Vaca (IRHSP, Institut de Recerca Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona). Finançament: 291.835 euros.
 • Caracterització no invasiva dels teixits de l’aurícula esquerra per guiar l’ablació de la fibril·lació auricular i per predir els resultats del procediment, així com la progressió de la malaltia. Lluís Mont Girbau (IDIBAPS, Institut d’Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer, Barcelona), Marta de Antonio Ferrer (IIGTiP Institut d’Investigació Hospital Universitari Germans Trias i Pujol). 296.902,50 euros.
 • Recerca en Fibril·lació Auricular a Catalunya (AFRICAT). Joan Montaner Villalonga (VHIR, Vall d’Hebron Institut de Recerca, Barcelona), Ángel Alonso Pedrote Martínez (Hospitales Universitarios Virgen del Rocío, Sevilla), Josep Lluís Clua Espuny (CAP El Temple, Institut Català de la Salut, Tortosa). Finançament: 400.000 euros.
 • Efectes de la teràpia amb ferro carboximaltosa intravenós en comparació amb la teràpia amb ferro oral en pacients amb insuficiència cardíaca amb fracció d’ejecció preservada i dèficit de ferro. PREFER. José Luis Morales Rull (HUAV Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Lleida). Finançament: 28.725 euros.
 • Cardiomiòcits derivats d’iPS per al dany i la regeneració cardíaca. Antoni Bayés Genís (IIGTiP, Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, Badalona), Mercè Martí Gaudes (CMRB Centre Medicina Regenerativa de Barcelona). Finançament: 298.468,75 euros.
 • Bases genètiques i moleculars de la miocardiopatia aritmogènica de ventricle dret: translació a la clínica. Ramon Brugada Terradellas (IDIBGI, Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, Centre de Genètica Cardiovascular). Finançament: 199.375,00 euros.
 • Detecció precoç i prevenció de la mort sobtada neonatal mitjançant l’ús de l’electrocardiograma i l’estudi genètic d’ultra seqüenciació massiva. Òscar Campuzano Larrea (IDIBGI, Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, Centre de Genètica Cardiovascular). Finançament: 187.937,50 euros.
 • Mecanismes de formació del trombus intracoronari durant l’infart agut de miocardi amb elevació de ST en pacients diabètics i no diabètics: un abordatge integral de la morfologia de la lesió culpable. Àngel Ramon Cequier Fillat (Hospital Universitari de Bellvitge, L’Hospitalet de Llobregat), Sílvia Barceló Batllori (IDIBELL, Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, L’Hospitalet de Llobregat). Finançament: 298.016,10 euros.
 • Ultrasò de pulmó “in situ” en el diagnòstic de la insuficiència cardíaca: Precisió diagnòstica i correlació amb biomarcadors cardíacs emergents. Maria del Mar Domingo Teixidor (IGTP, Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol). Finançament: 199.081,25 euros.
 • Nous predictors de la cardiopatia coronària: micropartícules endotelials circulants, funcionalitat de les partícules d’HDL i composició en àcids grassos de les membranes cel·lulars. Ramon Estruch Riba (IDIBAPS, Institut d’Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer, Barcelona), Montserrat Fitó Colomer (IMIM Institut Hospital Mar d’Investigacions Mèdiques, Barcelona), Jordi Salas Salvadó (IISPV Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, Reus). Finançament: 397.157,23 euros.
 • Aneurismes de l’aorta ascendent: factors biomoleculars i biomecànics. Arturo Evangelista Masip (VHIR, Vall d’Hebron Institut de Recerca, Barcelona), Juan Miguel Redondo Moya (CNIC Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares, Madrid), Per Eriksson (Karolinska Institutet Stockholm). Finançament: 400.000,00 euros.
 • Seguretat, efectivitat, cost-efectivitat a mitjà i llarg termini de la teràpia antitrombòtica en pacients amb infart agut de miocardi amb aixecament del ST en la pràctica clínica. Ignacio Ferreira-Gonzalez (VHIR, Vall d’Hebron Institut de Recerca, Barcelona). Finançament: 160.000,00 euros.
 • Associació entre els nivells de ferro i les malalties coronàries, la diabetis i la síndrome metabòlica: un estudi de cohort de base poblacional. Gemma Flores Mateo (IDIAP, Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, Reus). Finançament: 42.931,25 euros.
 • Combinació d’un pedicle adipós amb matrius miocardíaques enriquides amb vehicles extracel·lulars multifuncionals per enginyeria de teixits cardíaca: estudis preclínic i clínic. Carolina Gálvez Montón (IIGTiP, Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, Badalona). Finançament: 197.218,75 euros.
 • Comparació de la funció vasomotora i flux coronari dels pacients tractats amb stents metàl·lics versus reabsorbibles a un any postimplantació. Josep Gómez Lara (IDIBELL, Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, L’Hospitalet de Llobregat). Finançament: 199.936,06 euros.
 • Els receptors d’adenosina com a nova diana per al tractament de la fi bril·lació auricular: biomarcadors, estratifi cació del risc cardiovascular i teràpia. Leif Hove Madsen (CSIC, Centre d’Investigació Cardiovascular), Francisco Ciruela Alférez (IDIBELL, Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, L’Hospitalet de Llobregat). Finançament: 299.322,78 euros.

La recerca és, juntament amb l’assistència i la docència, un dels pilars bàsics de l’ICS. L’Institut aposta per una recerca de qualitat orientada a la millora de la pràctica clínica. Els professionals de l‘ICS vehiculen les seves activitats d’investigació a través de set centres, vinculats als seus hospitals i de centres d’atenció primària: l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Trobareu més informació sobre la convocatòria d’ajuts de 2014, al blog de La Marató.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.