13 hospitals catalans treballen conjuntament per minimitzar els riscos per a la salut d’una substància anomenada formaldehid que s’utilitza en els serveis d’anatomia patològica

FormalCat_logo_02bisXEl projecte FormalCat —impulsat fa dos anys per l’Institut Català de la Salut (ICS), l’Institut de Seguretat i Salut Laboral del Departa­ment d’Empresa i Ocupació, l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Tre­ball, MC MUTUAL, la Universitat de Barcelona i professionals de tretze hospitals catalans*— aborda la problemàtica que suposa reduir l’exposició al producte, anomenat formaldehid, en els serveis d’anatomia patològica i de quina manera es pot controlar el nivell d’exposició de les persones que el manipulen. L’objectiu comú és minimitzar els riscos per a la salut dels treballadors.

El formaldehid és un líquid usat àmpliament en els laboratoris d’anatomia patològica per a la fixació i conservació de teixits. Diversos estudis indiquen que els nivells d’exposició a aquesta substància poden ser elevats durant la manipulació de les peces anatòmi­ques. L’exposició al formaldehid pot causar tant efectes aguts com crònics. En aquest últim cas, se li atribueixen efectes cancerígens i alteracions genètiques.

Aquest dijous, 5 de novembre, professionals del FormalCat es reuneixen en una jornada tècnica a l’Hospital Vall d’Hebron per compartir els resultats obtinguts dins el grup. En la primera part, s’analitzaran els aspectes més teòrics sobre toxicologia i valors límit d’ús i exposició al formaldehid en diferents països i els criteris bàsics preventius relacionats amb el disseny dels sistemes de ventilació i extracció localitzada en els laboratoris sanitaris.

En la segona part, es parlarà dels processos de treball on hi ha més exposició i es presentaran les millors pràctiques disponibles per minimitzar-la. També s’avaluaran quines són les me­sures més efectives per al control de l’exposició, mitjançant la ventilació i l’extracció localitzada, i exemples de funcionament de diversos hospitals.

La tercera i última part es dedicarà a la substitució del formaldehid com a conservant per altres substàn­cies menys tòxiques, basada en l’experiència del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital General de Catalunya.

*Els tretze hospitals catalans del projecte FormalCat són: Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, Hospital Universitari de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Hospital Clínic de Barcelona, Consorci Hospitalari de Vic, Hospital General de Granollers, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Hospital del Mar – Parc de Salut Mar de Barcelona i Parc Taulí Sabadell Hospital Universitari.

Aquesta entrada ha esta publicada en Notícia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.