L’Hospital Universitari de Bellvitge estrena nous espais per als pacients infectats pel VIH

INF-VIH_151021_05La Unitat de Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) i Malalties de Transmisió Sexual (MTS) del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha estrenat noves instal·lacions coincidint amb el 30 aniversari de la seva posada en marxa, l’any 1985. En concret, s’ha habilitat un gabinet d’exploracions per al cribatge del càncer anal i el control dels malalts infectats amb VIH que a més tenen hepatitis crònica i risc cardiovascular. El nou espai permetrà una assistència més confortable i eficient, alhora que ajudarà a consolidar tres línies d’investigació de la Unitat.

Des de 2013 l’Hospital Universitari de Bellvitge compta amb una consulta de prevenció de càncer anal per la qual ja hi ha passat més de 300 pacients. L’objectiu és prevenir una patologia de baixa freqüència entre la població en general però amb una incidència superior en persones portadores del VIH: fins a 70 casos per cada 100.000. Diversos estudis indiquen que la infecció pel Virus del Papil·loma Humà (VPH), causant del càncer anal, està augmentant entre la població homosexual, especialment entre la que està infectada pel VIH, immunològicament més feble. El nou gabinet  permetrà realitzar el cribatge i seguiment d’aquests pacients en unes millors condicions.

INF-VIH_151021_03A més, en aquest espai es faran exploracions amb Fibroscan per detectar el grau de fibrosi hepàtica dels pacients amb VIH, i ecografies Doppler per avaluar el risc cardiovascular.Un elevat percentatge de pacients amb VIH estan coinfectats pels virus de l’hepatitis (VHC i VHB), per això la necessitat d’una detecció i tractament precoç. De la mateixa manera, el col·lectiu amb VIH també té més probabilitats de tenir una malaltia cardiovascular que la població en general –pels factors habituals de RCV, les caràcterístiques pròpies del virus i l’efecte d’alguns tractaments antiretrovirals (TAR)–.

El doctor Daniel Podzamczer, cap de la Unitat de VIH i MTS de l’Hospital Universitari de Bellvitge, explica que el nou gabinet d’exploracions permetrà fer un pas endavant en la feina que fan la vintena de professionals de la unitat, tant a nivell assistencial com a nivell de recerca clínica. En la mateixa actuació s’ha estrenat  una consulta per atendre pacients amb Malalties de Transmisió Sexual (VIH+ i VIH-), i un despatx mèdic.

Des de 1985

La Unitat de VIH i MTS de l’Hospital de Bellvitge és referent a Catalunya i Espanya i compta amb una llarga experiència en recerca clínica i en el maneig multidisciplinari de la malaltia. Emmarcada dins del Servei de Malalties Infeccioses, va ser creada el 1985, moment en què esclatava a gran escala la pandèmia de la sida i els professionals assistencials es començaven a especialitzar en l’atenció dels pacients infectats. Actualment controla 1.700 malalts, 1.600 dels quals estan rebent TAR. Aproximadament un 33% dels pacients van contraure la infecció pel VIH per consum de drogues per via parenteral (compartint material d’injecció infectat) i la resta per via sexual (heterosexual i homosexual a parts iguals). En els darrers anys destaca un increment de pacients immigrants infectats pel VIH i un increment també de malalts homosexuals.

A la Unitat de VIH es presta una atenció integral als pacients i es porten a terme nombrosos assaigos clínics i estudis, així com publicacions a les revistes científiques més prestigioses. En 30 anys s’han realitzat més de 100 assaigos i s’han publicat més de 250 articles. Les línies actuals  d’investigació són: prevenció del càncer anal, diagnòstic i tractament de malalts VIH coinfectats pel VHC i VHB, risc cardiovascular, anàlisi de la concentració de fàrmacs ARV als reservoris, estudi de transtorns neurocognitius associats al VIH, lipodistrofia en malalts en tractament, evolució clínica i epidemiològica de la infecció pel VIH (dins la cohort PISCIS), i estudis i assaigos clínics relacionats amb l’eficàcia i tolerabilitat dels TAR.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.