Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) encara continuen sent més masculines que femenines, segons va alertar Núria Vergés, investigadora del Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions de la Universitat de Barcelona, durant una conferència celebrada a la sala d’actes del Centre Corporatiu de l’ICS el dia 29 d’octubre. Segons va explicar Vergés, la desigualtat de gènere no es troba tant en l’accés i els usos bàsics de la tecnologia, que s’ha anat igualant amb el temps, sinó més aviat en les habilitats i en l’ús efectiu de les eines digitals. És a dir, que les dones són més passives i els homes, més actius, en l’ús de la tecnologia. Aquesta diferència és especialment evident en l’accés als àmbits de decisió i disseny de la tecnologia, de manera que menys d’un trenta per cent de les persones que estudien o treballen en un àmbit relacionat amb la informàtica i amb les telecomunicacions són dones.
Durant la xerrada, Vergés va apuntar diverses causes per explicar aquesta situació, com ara que les dones han estat apartades tradicionalment del coneixement científic i tecnològic. La investigadora va atribuir prejudicis que encara perduren a les escoles, als mitjans de comunicació, a les empreses i a les famílies, sobre el fet que la ciència i la tecnologia són àmbits masculins. També va destacar que la masculinització de la cultura tecnològica comporta problemes de conciliació laboral, que perpetuen la marginació de les dones en l’accés als llocs de treball relacionats amb la tecnologia.
Tot i així, l’experta en bretxa digital de gènere va afirmar ser optimista, i va posar diversos exemples de projectes tecnològics capdavanters impulsats per dones, especialment en l’àmbit de la salut.
La doctora Vergés va explicar que cal canviar la forma d’abordar la bretxa digital de gènere i passar de fixar-nos en els motius d’exclusió a veure què aporten les dones que treballen en el sector tecnològic, de manera que es pugui potenciar la participació femenina fent servir arguments positius. Així, la investigadora de la UB va afirmar que el punt de vista femení pot aportar un increment de la diversitat, cosa que implicaria una major capacitat d’innovació. La feminització del sector també podria donar lloc al desenvolupament d’una tecnologia més centrada en la cura, que obriria la porta cap a un abordatge de la salut més centrat en les persones. D’altra banda, Vergés va fer notar que fins al 80% de les compres les realitzen les dones, amb la qual cosa una visió més femenina pot afavorir el desenvolupament d’estratègies innovadores més efectives en l’àmbit comercial. En definitiva, la investigadora es va mostrar convençuda que l’augment de la presència de les dones en el sector tecnològic pot aportar molts guanys al sector digital i, de retruc, també al de la salut, que és un dels àmbits on s’estan experimentant canvis més interessants gràcies a les TIC.