Professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge donaran informació i faran proves gratuïtes amb motiu del Dia Mundial de l’Ictus

Hospital de BellvitgeEl dijous 29 d’octubre, l’Hospital Universitari de Bellvitge participarà, un any més, en la campanya de conscienciació sobre la necessitat de prevenir i identificar ràpidament els símptomes d’un ictus. Aquesta iniciativa tindrà lloc simultàniament a diversos hospitals de l’Estat espanyol amb motiu del Dia Mundial de l’Ictus.

Al llarg de tot el matí, els visitants de l’hospital que així ho desitgin es podran fer determinacions de la pressió arterial i de la glucèmia, dos paràmetres que estan directament relacionats amb el risc de patir un ictus. Les persones que en aquestes proves mostrin un risc elevat de patir la malaltia es podran fer, a més, una ecografia Doppler per comprovar l’estat de les artèries. Com a novetat, enguany s’oferirà també la possibilitat de sotmetre’s a una prova, desenvolupada recentment, que permet conèixer si s’ha patit o es podria patir en el futur una fibril·lació auricular, una de les arítmies cardíaques més freqüentment relacionades amb l’ictus. A banda d’això, també s’oferirà informació general sobre la malaltia i la manera de reconèixer-ne els símptomes.

La Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari de Bellvitge és referent a Catalunya en el tractament dels ictus complexos. Cada any hi ingressen uns 400 pacients amb aquesta malaltia, que són atesos amb els professionals i els dispositius més avançats. És un dels tres centres de referència de l’ICS per al tractament de l’ictus mitjançant neuroradiologia intervencionista, i coordina en la seva àrea d’influència la xarxa Teleictus, que permet oferir assistència per videoconferència a les urgències de diversos hospitals comarcals.

L’ictus és un dels principals problemes de salut pública al nostre país i arreu del món. A Catalunya, cada any pateixen aquesta malaltia més de 13.000 persones. És la primera causa de mort de les dones catalanes i la tercera dels homes, i també el primer motiu de discapacitat mèdica en adults. Tot i que afecta principalment població d’edat avançada, cal recordar una quarta part dels afectats són menors de 65 anys.

L’ictus es beneficia de manera clara d’un diagnòstic i un tractament immediats. La posada en marxa a Catalunya, l’any 2006, del Codi ictus –un sistema d’organització de les emergències específicament pensat per a aquesta malaltia–, ha permès reduir el temps que transcorre entre el primer símptoma i l’inici del tractament, fet que ha permès disminuir de manera important la mortalitat.

D’altra banda, aquest darrer any s’han donat a conèixer importants avenços en el tractament de la malaltia als quals han contribuït investigadors catalans. El passat mes d’abril, l’Hospital Universitari de Bellvitge va ser un dels quatre centres catalans que van presentar a la revista The New England Journal of Medicine els resultats d’un important assaig clínic (estudi REVASCAT) que demostren la major eficàcia per al tractament dels ictus més complexos de la trombectomia mecànica (desobstrucció de les artèries mitjançant dispositius de nova generació introduïts per microcatèters).

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.