El CAP Adrià i el CAP La Pau de Barcelona ciutat de l’ICS celebren el Dia Mundial de l’Ictus per combatre les embòlies cerebrals

Els CAP de Barcelona de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut celebren el Dia Mundial de l’Ictus, el 29 d’octubre, amb activitats que fomenten la prevenció i amb informació per fer saber com es reconeix un cas d’ictus i poder així donar una resposta adequada a la situació. Segons dades del Departament de Salut, l’ictus és la primera causa de mort entre les dones catalanes i la tercera entre els homes, i és la primera causa de discapacitat en adults. Tot i això, un 80% dels casos es podria evitar seguint hàbits saludables.

El CAP Adrià realitzarà controls de salut, com ara la presa de la tensió arterial i de la glucèmia, dos factors de risc de malalties cardiovasculars, per conscienciar de la importància de mantenir hàbits saludables. També s’explicarà com identificar els casos d’ictus amb rapidesa per activar el codi ictus, que en els últims anys ha fet disminuir considerablement la gravetat de les seqüeles. El CAP La Pau també oferirà una xerrada per fer difusió dels mateixos consells. Aquests dos centres, situats un a cada extrem de la ciutat, han estat triats per facilitar així l’assistència de la població de tot Barcelona, ja que és fonamental que la ciutadania conegui i tingui sempre presents els identificadors de la malaltia per fer-ne prevenció i actuar eficaçment.

Hi ha factors de risc no modificables, com són l’edat, el sexe i la genètica, però hi ha altres sobre els quals sí que es pot incidir, com ara el tabaquisme, el consum d’alcohol, el sedentarisme, la hipertensió, l’obesitat i la diabetis. Si l’ictus es produeix, és molt important actuar amb rapidesa per disminuir-ne les conseqüències. Per aquest motiu, és necessari saber reconèixer quins senyals indiquen un possible ictus (asimetries en la mobilitat de la cara, debilitat o pèrdua de força als braços i dificultat per parlar), així com ser conscients del fet que l’ictus es pot produir a qualsevol edat.

Activitats

CAP Adrià
Dimarts, 27 d’octubre
Presa de la tensió arterial i de la glucèmia, a les 16.30 h
Xerrada informativa, a les 17.30 h

CAP La Pau
Dijous, 29 d’octubre
Xerrada informativa, a les 10.30 h

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.