Vall d’Hebron celebra el Dia Mundial de l’Ostomia

HUVH_panoramicaL’Hospital Universitari Vall d’Hebron organitza aquest dissabte 24 d’octubre una jornada divulgativa i lúdica per celebrar el Dia Mundial de l’Ostomia, amb el lema Moltes històries, una veu. És la tercera vegada que el centre se suma a aquesta cita, centrada en la millora de la qualitat de vida dels pacients, i ho fa amb una clara voluntat d’explicar la realitat d’aquesta intervenció i l’experiència de les persones que s’hi han de sotmetre. L’Hospital és pioner en l’aplicació de guies de pràctica clínica per al tractament de les persones ostomitzades i en la creació de grups de treball i suport formats per pacients.

La jornada repassarà la realitat i l’actualitat de l’ostomia en diversos àmbits. Tant en el mèdic, on s’analitzaran les darreres novetats en aquest camp amb ponències a càrrec de diversos membres de la Unitat de Cirurgia Colorectal Vall d’Hebron, encapçalats pel seu cap de secció, el Dr. Eloy Espín, i del Servei d’Urologia del centre, com en l’àmbit de les cures infermeres i el de l’experiència dels pacients ostomitzats. L’acte, però, també tindrà un vessant lúdic per a tots els assistents.

L’ostomia

L’ostomia és una intervenció que consisteix a practicar una obertura (estoma) a l’abdomen del pacient per expulsar les femtes, orina o altres secrecions a una bossa. Es practica principalment en casos de malalties oncològiques, però també en altres patologies o alteracions que afecten l’aparell digestiu o l’aparell urinari. Cada any, 2.300 catalans són sotmesos a aquesta intervenció (més de 250 a Vall d’Hebron).

Hi ha dos tipus d’ostomia, la temporal, en un 40% dels casos, i la permanent. Es calcula que a Catalunya hi ha 11.300 persones ostomitzades.

La Unitat de Cirurgia Colorectal Vall d’Hebron

La Unitat de Cirurgia Colorectal Vall d’Hebron, dins del Servei de Cirurgia General, és l’encarregada del diagnòstic i de tractar les patologies de còlon, recte i anus. Actualment, està formada per cirurgians, que es dediquen de manera exclusiva a la coloproctologia i és la que té més activitat assistencial de l’Estat. Només l’any passat s’hi van realitzar més de 900 intervencions. A la vegada, és la unitat que tracta el nombre més gran de tumors malignes de còlon i recte a Catalunya, entre 300 i 340 cada any. Tot plegat ha convertit Vall d’Hebron en un centre de referència en l’àmbit nacional i internacional en el tractament d’aquestes patologies.

Pioners en l’aplicació de guies de pràctica clínica en el maneig de l’ostomia

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron aplica des de fa 4 anys la guia de pràctica clínica Cura i maneig de l’ostomia, basada en la investigació en cures, amb evidència científica, i que han permès el centre convertir-se en l’únic de Catalunya acreditat com a Centre Compromès amb l’Excel·lència en Cures d’Infermeria. Es tracta d’una distinció promoguda internacionalment per la Registered Nurses Association of Ontario (RNAO) i coordinada a l’Estat per la Unitat d’Investigació en Cures de Salut (Investen-ISCIII) de l’Institut de Salut Carlos III, centre col•laborador espanyol de l’Institut Joanna Briggs. En aquest procés s’han implicat més de 150 professionals de 13 unitats de les tres àrees de l’Hospital.

A la vegada, s’ha creat un grup de suport de pacients, La Bossa i la Vida, una experiència pionera que permet a les persones que s’han de sotmetre a una ostomia conèixer de primera mà l’experiència d’altres pacients que hi conviuen. El grup ha demostrat la seva eficàcia a l’hora d’ajudar els malalts a compartir i superar els seus temors i a donar suport a altres persones en la seva mateixa situació. Aquesta iniciativa conjunta dels professionals i els pacients, segueix els principis del Programa Pacient Expert Catalunya® del Departament de Salut, que té com a objectiu final potenciar l’autocura, la corresponsabilitat i l’autonomia de les persones que tenen una malaltia crònica. És una iniciativa multidisciplinària basada en la col•laboració entre pacients i professionals sanitaris i en el treball d’equip.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.