L’Hospital Trueta commemorarà el Dia Mundial de l’Ictus fent ecografies de Doppler als usuaris

H Trueta 2003-014Per quart any consecutiu, l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta participarà activament, el 27 d’octubre, en el Dia Mundial de l’Ictus, que se celebra el dia 29, amb l’objectiu de donar a conèixer la importància de les tasques preventives, aprendre a identificar els senyals d’avís d’un possible ictus i saber com actuar per evitar-lo. Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només el 50% arriben a l’Hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació.Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, la malaltia cerebrovascular representa la segona causa de mort i la primera d’invalidesa en els adults dels països occidentals. A l’Estat espanyol és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d’incapacitat, ja que la majoria de pacients pateix seqüeles que, en el 40% dels casos, els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes. Des dels punts de vista sanitari i econòmic, l’ictus és una afectació de primera magnitud. Representa el 70% del total d’ingressos de caràcter neurològic i suposa al voltant d’un 5% de la despesa sanitària.

No obstant això, hi ha dades esperançadores ja que en els últims anys la mortalitat ha disminuït gràcies als treballs de prevenció i detecció precoç, així com a les millores en l’atenció hospitalària als pacients en les unitats d’ictus i al desenvolupament de tractaments aplicats durant les primeres hores, com la trombòlisi i els nous procediments d’extracció de trombes.

En el marc del Dia Mundial de l’Ictus, impulsat pel Grup d’Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia, al llarg del matí de dimarts professionals de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta informaran sobre la malaltia i realitzaran ecografies de Doppler, per comprovar l’estat de les artèries de tothom qui hi estigui interessat, ja que el resultat pot ser un factor que predisposi a patir la malaltia. També es mesurarà la pressió arterial i la glucèmia. A més d’aquests controls, per tal de prevenir l’aparició dels infarts cerebrals, els especialistes també faran recomanacions de mesures preventives, com són fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos i evitar de fumar. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 112) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, un braç i/o una cama d’un costat de cos; la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.

El dimarts també tindrà protagonisme l’Associació Gironina d’Afectats per Ictus, constituïda l’any passat, que donarà informació al vestíbul de l’Hospital Trueta mateix i a la plaça de Miquel Santaló de Girona.

L’Hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l’ictus a la Regió Sanitària de Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.000 ictus cada any, dels quals necessiten ingressar a la Unitat d’Ictus entre 500 i 600 pacients. Un 70% d’aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos. Els trombolítics són els fàrmacs que han mostrat ser més eficaços en el tractament de l’infart cerebral en les primeres hores, i a l’Hospital Trueta s’administren de forma habitual. Aquest tractament consisteix en l’intent de dissolució del trombe que ha clos l’artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. El tractament amb un fàrmac endovenós es pot administrar als pacients en qui no té contraindicació i que arriben al centre dins les quatre o cinc hores següents a l’inici dels símptomes de l’ictus, en casos seleccionats dins les 9 hores posteriors. A l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es tracten amb fibrinòlisi un 22 % – 23% de tots els pacients que ingressen, una dada molt alta que està per sobre dels estàndards europeus i que és també el percentatge més elevat de tots els hospitals de Catalunya (l’any passat s’hi van tractar un total de 112 pacients). El subministrament d’aquest tractament permet que en el 51% dels casos els pacients siguin asimptomàtics al cap de 3 mesos d’haver patit l’infart cerebral.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.