Tres joves metges combinaran investigació bàsica i clínica a quatre centres de recerca biomèdica de Barcelona

phd4mdEva Calvo, Juan Miguel Cejalvo i Alberto Indacochea són els tres metges que aquest mes d’octubre s’incorporaran com a seleccionats de la primera edició del programa PhD for Medical Doctors- PhD4MD, creat pel Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), els dos darrers vinculats respectivament als hospitals universitaris Clínic i Vall d’Hebron a Barcelona. En els propers tres anys, els candidats seleccionats hauran de fer la seva tesi doctoral centrada en un projecte de recerca translacional.

Els tres candidats seleccionats, a banda d’un l’excel·lent currículum acadèmic, tenen en comú el compromís per ajudar als pacients més enllà de la consulta mèdica. Durant la residència, tots tres van tenir l’oportunitat de veure com en els darrers anys la recerca biomèdica ha fet avançar les tècniques de diagnòstic, els tractaments i el benestar dels pacients. Ara, coincideixen, és el moment d’aportar els seus coneixements i talent per contribuir a la recerca biomèdica d’excel·lència que desenvolupen aquests quatre centres a Barcelona.

Mentre estava fent la residència al Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Eva Calvo va tenir l’oportunitat de conèixer i participar en alguns dels estudis del grup de Psiquiatria, Addiccions i Salut Mental del VHIR, liderat pel Dr. Miquel Casas. “Des del primer moment em va cridar l’atenció un projecte sobre la identificació de biomarcadors del Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH), coordinat per la Dra. Marta Ribasés. Ara tindré l’oportunitat d’endinsar-me en aquest camp de la recerca sense perdre el contacte amb la pràctica clínica”, explica.

L’Eva és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment està cursant un màster en Teràpia Cognitiva Social a la Universitat de Barcelona. En els propers tres anys treballarà amb el grup del Dr. Casas al VHIR i amb el de Genòmica i Malaltia, liderat pel Dr. Xavier Estivill al CRG.

També al CRG i al VHIR treballarà l’Alberto Indacochea, llicenciat en Medicina i Cirurgia a la Universidad Católica Santa María de Arequipa, al Perú, i especialista en Oncologia Mèdica, després de fer la residència a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol – ICO Badalona. L’Alberto assegura que un dels aspectes que li va atraure de l’oncologia era la medicina translacional i personalitzada.

“Durant la meva formació com a resident vaig veure com, a dia d’avui, els resultats de la recerca bàsica han estat traslladats a la clínica en forma de fàrmacs i biomarcadors. Ara, tinc l’oportunitat d’adquirir coneixements, habilitats i capacitats per estar millor preparat en aquest nou enfocament de l’oncologia”, afirma l’Alberto. Ara, juntament amb el grup de Regulació de la Síntesi de Proteïnes en Eucariotes, dirigit per la Dra. Fátima Gebauer del CRG, i el de Patologia i Oncologia Molecular del VHIR, liderat per la Dra. Matilde Lleonart, estudiarà el paper de les proteïnes que uneixen l’ARN com a possibles biomarcadors de la progressió del càncer.

L’oncologia ha estat també l’elecció d’en Juan Miguel Cejalvo, que va especialitzar-se en aquest camp a l’Hospital Clínic Universitari de València, on va centrar-se en assaigs clínics de nous fàrmacs diana en fase I, II i III. També va escollir aquesta disciplina per fer un màster al Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas de Madrid (CNIO). “El meu propòsit és arribar a ser un oncòleg capaç de combinar la bona pràctica clínica, amb un profund coneixement de les bases moleculars de la malaltia. Estic convençut que la fusió de la recerca bàsica i clínica ens permetrà fomentar el coneixement i avançar en la lluita contra el càncer”, comenta l’oncòleg.

En Juan Miguel s’incorporarà al grup de Control de Creixement i Metàstasi del Càncer, liderat pel Dr. Roger Gomis de l’IRB Barcelona, i al grup de Genòmica

Translacional i Teràpies Dirigides en Tumors Sòlids, dirigit pel Dr. Aleix Prat a l’IDIBAPS.

Un programa pioner

El programa PhD for Medical Doctors – PhD4MD va néixer amb la voluntat dels quatre centres de recerca per traslladar més ràpidament els resultats de la investigació biomèdica que es fa a Espanya als pacients. Aquesta primera edició estava destinada a metges que treballessin a Espanya, que haguessin finalitzat la residència en els darrers dos anys i volguessin doctorar-se amb un projecte d’investigació punter.

El programa obrirà en breu la seva segona convocatòria amb novetats, com l’ampliació de dos a quatre anys del termini de finalització de la residència per poder-se presentar, i la obertura del programa a metges que hagin realitzat la residència a tot Europa.

Vegeu la notícia sobre la incorporació de tres joves metges al programa PhD for Medical Doctors, al web del VHIR.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.