L’Hospital Arnau de Vilanova posa en marxa un assaig clínic pioner per evitar les complicacions de la cirurgia en els ganglis axil·lars en pacients amb càncer de mama

DSC_0452_smLa Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha posat en marxa un assaig clínic pioner al món per evitar les greus complicacions que es deriven de la cirurgia en les pacients amb càncer de mama amb metàstasi en els ganglis axil·lars. Es tracta de les pacients amb càncer de mama del tipus triple negatiu o HER2 positiu (amb un o dos ganglis de l’axil·la afectats) que reben quimioteràpia abans de la cirurgia i que, com a conseqüència d’aquest tractament, el tumor desapareix de la glàndula mamària i de l’axil·la. Així ho ha explicat el cap de la unitat, Dr. Edelmiro Iglesias, avui en roda de premsa: “volem demostrar que, en aquests casos, pot evitar-se l’extirpació completa dels ganglis de l’aixella, encara que haguessin estat afectats pel càncer abans de la quimioteràpia”.

Un estudi previ amb 150 casos tractats al centre hospitalari lleidatà al llarg de 10 anys, “ha demostrat que hi ha evidència científica que indica que és possible”. El Dr. Iglesias ha detallat que, sense l’extirpació completa dels ganglis, s’aconseguiria evitar els problemes del funcionalisme del braç i el limfedema (inflamació del braç per bloqueig del drenatge limfàtic que, a hores d’ara, no té tractament efectiu).

El Dr. Edelmiro Iglesias ha volgut fer un reconeixement públic i “felicitar tot l’equip del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama a la Regió Sanitària Lleida per la important tasca que fan de prevenció, ja que el mecanisme més efectiu que tenim és la mamografia de cribratge”.

350 nous casos al 2014

El 2014, es van diagnosticar 350 nous casos de pacients amb càncer de mama en la Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, un 2% més de casos respecte a l’any anterior. “Aquest increment progressiu és el que succeeix en tots els països amb una situació econòmica i cultural similar a la nostra”, ha explicat el Dr. Iglesias, qui ha subratllat també que “la nota positiva d’aquesta estadística és que també en curem un 2% més cada any”. Tanmateix Iglesias ha volgut destacar l’elevada esperança de curació del càncer de mama que se situa en un 85% dels casos.

Reconeixements de la unitat

La Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova té, des de fa 6 anys, la certificació d’Unitat d’Excel·lència acreditada per la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria. El cap de la unitat ha recordat que “molt poques unitats catalanes i espanyoles han obtingut aquest guardó”. I ha avançat que “s’han iniciat les gestions per a obtenir també l’Acreditació per la Senologic International Society (SIS), un organisme internacional que agrupa més de 50 països dels 5 continents”.

Cal recordar que, la Unitat de Mama té també en marxa un programa de reconstrucció i remodelat mamària a partir del greix corporal de la pròpia pacient (lipofilling). A més, durant aquest any la unitat ha realitzat, en col·laboració amb l’Ajuntament de Lleida que cedeix les instal·lacions i el personal, l’estudi pioner Activa’t contra el Càncer de Mama per a comprovar els efectes beneficiosos de l’activitat física esportiva en les pacients amb càncer de mama durant el seu procés de tractament amb quimioteràpia. “L’estudi encara està en marxa, però els primers resultats demostren que les pacients que hi han participat activament aconsegueixen una reducció molt significativa de l’ansietat, que constitueix una gran ajuda per a superar aquests moments de dificultat”, ha explicat Edelmiro Iglesias. Ha afegit que “s’està comprovant també que s’incrementa la seva energia física i mental, molt necessària durant tot el procés de tractament”.

Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama

Per la seva banda, la coordinadora del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama (PDPCM) de la Regió Sanitària de Lleida del Departament de Salut, Montse Llorens, ha fet balanç d’activitat del 2014. Llorens ha detallat que es van realitzar un total de 12.690 mamografies, “que suposa que la participació global en el programa va ser del 80.58%, una de les més altes de Catalunya”.

En el 96% dels casos el resultat va ser negatiu o de lesió clarament benigna, “en aquests casos, un 1,72%, les dones tornaran a ser invitades pel programa al cap de dos anys per seguir l’evolució de les lesions detectades en les imatges mamogràfiques”, ha explicat Llorens. En el 2,29% restant, les pacients van ser convocades a fer-se estudis addicionals, en la majoria de casos no invasius (ecografia). “Les probabilitats en aquestes 294 pacients que es confirmi l’existència d’un càncer es del 18,37%[1]”.

Després de realitzar els estudis addicionals indicats pels radiòlegs, del total de dones derivades des del Programa a la Unitat Funcional de Mama (UFM) de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, es van detectar 54 càncers, la majoria d’ells en estadis precoços:

  • 23% eren càncers in situ, definits com a lesions no invasives en les que es troben cèl·lules anormals en el revestiment d’un conducte de la mama i no està disseminat a cap dels altres teixits.
  • 07% (42 casos) són adenocarcinomes invasius; en 12 d’aquests (el 45.24%) la mida del tumor era menor de 10 mm.
  • En 6 dels casos restants, es desconeix la mida tumoral, atès que no han continuat el tractament en la UFM de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

La taxa de detecció és de 4,21 càncers per cada mil dones cribrades, xifres similars a la resta de Programes de Catalunya que segueixen una tendència a estabilitzar-se. En el 72,22% de casos, el primer tractament que ha rebut la pacient ha estat la cirurgia conservadora, seguit de 7 casos on ha estat indicat realitzar una mastectomia i, a la resta de pacients diagnosticades, se’ls ha recomanat neoadjuvància o altres tipus de tractament.

L’interval de temps entre la realització de la mamografia i el resultat ha estat de 8 dies; entre la mamografia i la primera prova addicional, de 20 dies i, entre que s’ha diagnosticat el càncer i s’ha iniciat el primer tractament, de 23 dies. Fins al 30 de juny de 2015 s’han citat 12.137 dones amb una participació similar a la d’anys anteriors.

La tendència dels radiòlegs lectors del Programa, seguint les indicacions de Pla Director d’Oncologia i de les Guies Europees de Cribratge, és el control de les imatges sospitoses mitjançant estudis addicionals evitant així la demora que suposa els controls intermedis amb mamografies als 6 o 12 mesos.

El PDPCM es va iniciar en la Regió Sanitària Lleida l’any 1999. Aquest 2015, s’iniciarà el primer de la novena ronda. El PDPCM invita a les dones d’entre 50 a 69 anys, sense patologia mamaria excloent, a participar-hi cada dos anys. En el 2014, la població elegible va ser de 31.731 dones. D’aquesta població se’n convida la meitat cada any.

El PDPCM de la RS Lleida compta amb dues Unitats Radiològiques (URC), diferenciades per la seva actuació geogràfica: Clínica de Ponent que assumeix les mamografies de les dones residents a Lleida ciutat (el 35% de la població total) i la Unitat Mòbil que es desplaça a la resta de poblacions de les  comarques de l’Urgell, la Segarra, la Noguera, el Pla d’Urgell i del Segrià, que cita al 65% de les dones. En ambdues unitats es realitza una doble lectura de les imatges.

[1] Valor Predictiu Positiu, VPP

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.