L’Atenció Primària Costa de Ponent de l’ICS participa en un cinefòrum sobre tuberculosi al Centre Penitenciari Brians 1

L’Equip d’Atenció Primària Penitenciari (EAPP) Brians 1, de la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent, ha participat aquesta setmana en un Cinefòrum Solidari sobre tubeculosi al Centre Penitenciari Brians 1. L’activitat va combinar la projecció d’imatges –que, entre d’altres escenes, van mostrar aparicions de malalts de tuberculosi en pel·lícules famoses– amb comentaris i explicacions de caràcter mèdic i sociosanitari i un debat amb els assistents. La trobada va ser un èxit tant per l’assistència voluntària de més de 100 interns com per la riquesa del debat, ja que els experts van respondre durant una hora els dubtes i inquietuds dels reclusos.

El Cinefòrum va ser organitzat per l’entitat Red contra la Tuberculosis y por la Solidaridad (Red TBS), en col·laboració amb Centre de Formació d’Adults Artur Martorell del centre penitenciari. Núria Teixidó, directora de l’EAPP Brians 1, va ser una de les especialistes que van formar part de la taula d’experts. Juntament amb ella, hi van participar Javier García Pérez, secretari general de Red TBS; Rafael Guerrero, del Programa de Salut Penitenciària de la Direcció General d’Assistència Mèdica de l’ICS; Santiago Sánchez Caballero, president de Creu Roja del Baix Llobregat Nord; Joan Manel López Capdevila, subdirector de tractament del Centre Penitenciari Brians 1, i Joan Pau Miller, director mèdic de Serveis Clínics.

Principal problema de salut a les presons

Les malalties infeccioses són el principal problema de salut als centres penitenciaris catalans i, entre elles, la tuberculosi és actualment la de major afectació per la seva incidència i gravetat. Per això, els programes de salut d’aquests centres es dirigeixen d’una manera molt focalitzada al tractament i la prevenció d’aquestes malalties, amb professionals amb una elevada especialització tant en les patologies com en el medi que es produeixen però, alhora, integrats en la xarxa sanitària pública.

Des de l’any passat, els 280 professionals mèdics i d’infermeria dels serveis penitenciaris de Catalunya han completat la seva integració a l’Institut Català de la Salut. Cada presó disposa d’un equip d’atenció primària penitenciària, que ofereix la mateixa cartera de serveis que la resta d’EAP, incloent les activitats comunitàries de prevenció i promoció de la salut i els programes de seguiment de la patologia crònica aguda.

La DAP Costa de Ponent de l’ICS compta amb dos equips d’atenció primària penitenciaris (EAPP Brians 1 i EAPP Brians 2), ubicats dins de l’àrea de referència de l’EAP Martorell Rural.

La RedTBS també s’ha fet ressò de l’èxit de convocatòria de la trobada.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.