Prop d’un centenar de professionals dels equips d’atenció primària de l’ICS de la Catalunya Central es van trobar aquest divendres passat a Santa Margarida de Montbui per posar en comú experiències, estratègies i eines per a l’atenció urgent. Bona part de les intervencions es van centrar en l’abordatge dels pacients d’edat avançada, afectats de diferents patologies de forma crònica. Actualment, la immensa majoria de malalts que s’atenen a les urgències d’atenció primària i al SEM mateix –al voltant del 70%– corresponen a aquest perfil de pacients crònics.
En el decurs de la Jornada, en què van intervenir una vintena de professionals, es va parlar
de temes tan interessants com són les millors fórmules de treball en xarxa entre les persones que atenen els pacients a les consultes ordinàries dels CAP, les que ho fan en hores d’urgències i les que treballen als centres sociosanitaris, hospitals o residències. També es va parlar de l’establiment de circuits propis per a l’atenció a la cronicitat, mitjançant exemples d’experiències reeixides.
El canvi de paradigma de l’atenció urgent ve donat per l’envelliment creixent de la població i per la reducció dels accidents, ja siguin de caràcter laboral o de trànsit. Aquesta ha estat la Tercera Jornada d’Urgències d’Atenció Primària de l’Anoia que s’ha celebrat, la participació en la qual és oberta a tots els professionals de la Catalunya Central. A l’acte inaugural que va presidir l’alcalde de Santa Margarida de Montbui, Teo Romero, hi van participar Lluís Riu, gerent de l’ICS Catalunya Central, i Remei Juncadella, directora del Sector Sanitari Anoia del CatSalut.