Una jornada a l’Hospital de Bellvitge reunirà metges d’atenció primària i d’hospital per compartir coneixements sobre la prevenció del risc cardiovascular

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat en el món. Una de cada quatre morts és provocada per la malaltia coronària. L’arteriosclerosi es la lesió fonamental que provoca la major part d’aquestes malalties, que són l’angina de pit, l’infart de miocardi, l’arteriopatia de les extremitats inferiors i una alta proporció dels ictus. L’arteriosclerosi és una malaltia deguda en la gran majoria dels casos als factors de risc cardiovascular, entre els quals la diabetis, la hipertensió i les alteracions del metabolisme del colesterol. Si aquests factors es diagnostiquessin i tractessin a temps, es podrien evitar la majoria de malalties cardiovasculars.

El maneig d’aquests factors de risc serà precisament el tema de la jornada II Update Risc Cardiovascular, que reunirà metges d’atenció primària i d’hospital de l’Àrea Metropolitana Sud el proper dijous 8 d’octubre a l’Hospital Universitari de Bellvitge per compartir coneixements i unificar criteris en aquest àmbit. La jornada, organitzada per l’Hospital Universitari de Bellvitge i el Consorci Sanitari Integral i patrocinada pel grup Esteve, reunirà uns 200 assistents.

Per facilitar al màxim l’assistència, la jornada tindrà una edició de matí i una altra de tarda. Es dividirà en tres blocs, dedicats respectivament a les dislipèmies (excés de colesterol i altres lípids a la sang), la diabetis i la hipertensió. Cada bloc comptarà amb dues ponències en què es presentaran els darrers avenços i dades, i amb una anàlisi final de l’estat d’opinió dels assistents en base a preguntes que seran respostes a través d’un sistema de televotació.

Segons destaca el Dr. Xavier Pintó, responsable de la Unitat de Risc Cardiovascular de l’Hospital Universitari de Bellvitge i un dels organitzadors de la reunió, en l’abordatge del risc cardiovascular “hi ha una prevenció primordial, de promoció d’hàbits de vida saludable entre la població; una prevenció primària, d’estudi i tractament dels factors de risc per part dels metges de família, i una actuació especialitzada des dels hospitals per abordar els factors de risc especialment complexos i per fer prevenció secundària en pacients que ja han patit un episodi de malaltia cardiovascular. És fonamental que els agents que actuen en cadascun d’aquests tres nivells es relacionin per compartir els seus coneixements i per treballar en la mateixa línia”.

A Catalunya, les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort i d’hospitalització. En els darrers anys, hi ha hagut millores significatives en el control de diversos factors de risc, com ara la reducció de nombre de fumadors o bé l’augment del control de la hipertensió arterial i del colesterol a nivell de l’atenció primària. Tot i això, tant les malalties cardiovasculars com alguns dels seus factors de risc continuen incrementant-se a causa del progressiu envelliment de la població. En aquest sentit, un dels factors de risc més preocupants a Catalunya és l’alta prevalença –en un de cada tres adults– de la síndrome metabòlica (combinació de diverses afeccions metabòliques, entre les quals l’obesitat, la hiperglucèmia, la hipertensió, un nivell alt de triglicèrids, i un nivell baix de colesterol HDL).

Podeu veure aquí el programa.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.