El proper divendres 9 d’octubre, a partir de les 10 del matí i fins a la 1 del migdia, tindrà lloc a la sala d’educació grupal del CAP Llibertat de Reus la I Trobada d’Alletament Matern, amb motiu del Dia mundial d’alletament matern, que se celebra el primer diumenge del mes d’octubre. La trobada està dirigida a totes les dones que ja són mares de nadons i a les futures mares.
La trobada té com a objectius compartir experiències, acollir a les nouvingudes, retrobar-se entre antigues mares assistents al grup d’alletament, resoldre dubtes i parlar sobre temes relacionats amb la lactància materna. Tot això en un ambient relaxat i familiar. A més, es realitzarà un concurs fotogràfic, amb el tema “Alletament matern: l’aliment natural”. La foto guanyadora es publicarà als blogshttps://pediatriareus.wordpress.com/ i https://capllibertatics.wordpress.com/.
L’inici de l’activitat del grup de suport a l’alletament matern, coordinat per la infermera Núria Adell, es va iniciar al maig del 2014, amb sessions grupals setmanals, tots els divendres de 10 a 12 hores. L’any 2014 van participar 38 mares, i aquest any 2015 ja han assistit 42 mares. El principal objectiu del grup és oferir assessorament i suport a les mares per fer prevenció i per ajudar a resoldre dubtes o complicacions que es puguin donar durant el període d’alletament, per assolir una lactància materna amb èxit amb consells sobre:
- Importància de la lactància materna com l’aliment natural del nen.
- Tècnica de l’alletament, revisar les posicions del nen i observar com ho fa.
- Valoració de l’estat de salut de la mare: alimentació, etc.
- Valoració de l’estat de les mames, fomentar l’autocura.
- Valoració del grau de satisfacció de la mare i del vincle mare-fill.
- Informació sobre la cura de les mames i mugrons per prevenir clivelles i mastitis.
- Extracció i conservació de la llet.
- Incorporació de la mare a la feina.
- Alimentació complementària.
- Fomentar la lactància materna a demanda i exclusiva els primers mesos de vida.
- Informació sobre els còlics del nadó, també sobre xumets, tetines, etc.
La coordinadora del grup, Núria Adell, explica alguns dubtes i pors que manifesten les mares en aquestes sessions: “Les mares diuen que si tindran prou llet, que si el nen menja bé o que si plora molt potser es queda amb gana”. Adell afegeix que “les mares també volen estar segures que la seva llet alimenta prou al nadó o expliquen que tenen dolor si la posició al mamar no és la correcta, per por a patir una mastitis. També volen saber si han de fer servir xumets o no”.