El viatge d’una quinzena d’infants italians aficionats al Barça és l’eix de l’exposició Un viatge de somni, que des d’ahir ocupa el vestíbul de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron. A través d’una trentena de fotografies es pot seguir l’experiència que van viure els petits la tardor de l’any passat, quan van viatjar a Barcelona per veure un partit del FC Barcelona i conèixer alguns dels seus ídols. Una iniciativa que no hagués estat possible sense la tasca de la Penya Lombarda FC Barcelona i del mateix club blaugrana.
Durant la inauguració de la mostra, el president de la Penya Lombarda FC Barcelona, el Dr. Antimo De Salve, ha destacat que “a través del barcelonisme hem pogut ajudar aquests infants, tot i viure a 1.000 quilòmetres de Barcelona”. De Salve també ha explicat que l’entitat que presideix està col·laborant amb “la investigació mundial sobre teràpia genètica per tractar leucèmies infantils” mitjançant el projecte Quelli che…con Luca. Des de l’Hospital Vall d’Hebron, el gerent, Vicenç Martínez Ibáñez, ha reiterat el compromís de la institució amb iniciatives d’aquest tipus. “L’arribada de l’exposició Un viatge de somni és una mostra més del compromís de Vall d’Hebron amb iniciatives solidàries que busquen la inclusió de tots els infants mitjançant activitats saludables, com l’esport”.
Un viatge de somni
El projecte Ales Blaugranes, impulsat pel Dr. Antimo De Salve i l’excap de l’Oficina d’Atenció Especialitzada del FC Barcelona, Pilar Guinovart, es va posar en marxa l’any 2013 amb una primera expedició a Barcelona formada per sis infants. La tardor de l’any passat es va ampliar la iniciativa i ja en van poder gaudir 15. La Penya Lombarda FC Barcelona va pagar el viatge, l’allotjament i els trasllats, i el club es va fer càrrec de les entrades al Camp Nou i l’accés al museu. Les 2.000 fotografies realitzades en aquesta segona edició del projecte, obra dels fotògrafs Mar Tirado i Marco Di Prinzio, han servit per construir l’exposició Un viatge de somni, que ja ha viatjat per diverses ciutats italianes i que es podrà veure per primera vegada a Catalunya a l’Hospital Vall d’Hebron.
A més, els infants que van formar part de la segona expedició d’Ales Blaugranes van ser els protagonistes del calendari 2015 de la Penya Lombarda FC Barcelona, que ha recaptat fons per a la investigació en teràpia genètica en hematologia pediàtrica de l’Hospital San Gerardo de Monza.
Els autors
Mar Tirado, fotògrafa barcelonina especialitzada en treballs publicitaris, ha viscut la seva primera col·laboració en un projecte solidari gràcies a Ales Blaugranes. Ella mateixa defineix la iniciativa com “una experiència que em va fer veure com passen les coses que han de romandre per sempre a la memòria”. Tirado assegura que se sent orgullosa de la seva participació a la iniciativa i assegura que “els seus protagonistes són els herois anònims que lluiten per mantenir viu el foc de la passió”.
Marco Di Prinzio, fotògraf italià autor de l’exposició “Elogi de la Soledat” és un apassionat de les imatges en blanc i negre. Tot i això, no ha dubtat a sumar-se al projecte Ales Blaugranes, vivint en primera persona l’experiència de grup en el món de la discapacitat, un viatge interior que li ha permès reelaborar a través dels seus sentiments, la seva racionalitat i la seva tècnica les emocions dels infants protagonistes.
La Penya Lombarda FC Barcelona
Fundada l’any 2007 a Brivio, un municipi de la província de Lecco, a la regió italiana de la Llombardia, la Penya Lombarda FC Barcelona és la primera delegació oficial del club blaugrana a Itàlia. Com a curiositat, és una de les poques penyes blaugranes que no va comptar des dels seus inicis amb socis catalans. També va ser la primera a organitzar un mosaic en suport dels jugadors del Barça fora de Catalunya. Molt activa en el món de la solidaritat i del suport als infants malalts, l’entitat ha impulsat el projecte Ales Blaugranes i ha recollit fons per a la investigació de la teràpia genètica en leucèmies infantils.