Una jornada amb pacients i experts donarà resposta als dubtes i dificultats quotidianes que afronten les persones amb una ostomia

aèries HUB (44)El proper dijous 1 d’octubre, l’Associació Catalana de Pacients Ostomitzats, Oncolliga i l’Hospital Universitari de Bellvitge organitzaran conjuntament la jornada Viure amb una ostomia. La jornada, que tindrà lloc per segon any consecutiu a l’Hospital de Bellvitge, serà l’acte central a casa nostra de la celebració, el dissabte 3 d’octubre, del Dia Mundial del Pacient Ostomitzat.

Aquest any, l’objectiu primordial de la jornada serà donar veu al pacient, per tal de conèixer de primera mà els dubtes i dificultats quotidianes que afronta i oferir-li  respostes. Montserrat Tegido, infermera clínica estomaterapeuta de l’Hospital Universitari de Bellvitge, destaca que viure amb una ostomia “té o pot tenir afectacions a nivell de relacions personals, de relacions laborals i autoestima; és normal que el pacient al principi se senti incòmode: cal ajudar-lo a superar totes les dificultats de salut, pràctiques i psicològiques amb l’ajut de professionals de diversos àmbits, i sota la coordinació de la infermera estomaterapeuta”.

Per aquest motiu, la jornada tindrà com a acte central una taula rodona amb el títol Compartim experiències que integrarà des de cirurgians i infermeres estomaterapeutes fins a psicòlogues clíniques, terapeutes sexuals, oncòlogues i també pacients amb una àmplia experiència, tots els quals dialogaran i donaran resposta a les qüestions que vulguin plantejar els assistents. La jornada es clourà amb una conferència a càrrec de dues psicooncòlogues de la Fundació Oncolliga sobre com viure i conviure amb una ostomia.

L’ostomia és la pràctica d’una obertura (estoma) a la paret abdominal per tal de donar sortida a una víscera que permet expulsar a una bossa les femtes, orina o altres secrecions. Es practica principalment a causa de malalties oncològiques, o bé d’altres malalties o alteracions a l’aparell digestiu, els ronyons o l’aparell urinari. Poden ser ostomies temporals (en un 40% dels casos), o bé permanents, si no s’aconsegueix restablir la funció de l’òrgan afectat. A Catalunya, es calcula que hi ha un total d’11.300 persones ostomitzades i que cada any se’n produeixen uns 2.300 nous casos.

Per oferir una atenció òptima aquests pacients, és essencial la intervenció d’una consulta d’ostomia a càrrec d’una infermera estomaterapeuta. En aquest sentit, un estudi fet a nivell de tot l’Estat ha demostrat que els pacients que reben l’atenció en infermeria especialitzada en ostomia milloren la seva qualitat de vida de manera significativa en relació amb els que no la reben, i que gasten un 70% menys en termes de visites i d’utilització del sistema sanitari.

L’Hospital Universitari de Bellvitge és referent a l’Estat en la vinculació de la infermera clínica estomaterapeuta amb els equips d’atenció integral del càncer colorectal, del càncer urològic i de la malaltia inflamatòria intestinal, així com en la continuïtat de les cures després de l’alta a través d’un circuït coordinat amb l’atenció primària del seu territori d’influència.

Vegeu la notícia sobre la Jornada sobre ostomies, al web de l’Hospital de Bellvitge.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.