L’Hospital Universitari Joan XXIII acull la I Jornada d’al·lèrgia a aliments amb la participació dels pacients

?????????????La secció d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, conjuntament amb l’Associació Catalana d’Al·lèrgies Alimentàries Immunitas Vera, ha organitzat la I Jornada d’al·lèrgia a aliments per a pacients i famílies, que tindrà lloc el proper dissabte 3 d’octubre, de 10:30h a 12:45h, a l’Àrea Docent (4a planta) del centre hospitalari. La Dra. Vanessa Gázquez i el Sr. Fernando Jaime Soler han coordinat una jornada que va adreçada a pacients, familiars, educadors i professionals relacionats amb persones afectades per al·lèrgies a aliments, i que pretén compartir les experiències de pacients i explicar les expectatives dels nous tractaments.

L’al·lèrgia a aliments s’ha duplicat al nostre país en poc més d’un decenni passant d’una prevalença del 3,6% al 1992 al 7,4% al 2005. Tot i que l’al·lèrgia a aliments es pot presentar a qualsevol edat, és més freqüent en els infants; a Europa, per exemple, afecta de l’1 al 3% de la població adulta i del 4 al 6% de la infantil. En persones atòpiques (amb predisposició genètica a patir al·lèrgies), aquests percentatges poden arribar al 10%. Els infants que pateixen afeccions com l’asma o la dermatitis atòpica tenen més probabilitats de desenvolupar reaccions al·lèrgiques alimentàries.

En la nostra àrea geogràfica, els aliments que produeixen al·lèrgia amb més freqüència en nens són la llet, l’ou i el peix, seguits dels llegums i dels fruits secs. En adults, els aliments majoritàriament implicats són les fruites i els fruits secs, seguits pel peix, el marisc i els cereals. Els símptomes i gravetat de les reaccions al·lèrgiques a aliments varien des de molèsties lleus o moderades, a reaccions potencialment mortals com l’anafilaxi, que pot comprometre la vida del pacient de manera immediata.

Tractament de l’al·lèrgia a aliments

La única manera d’evitar una reacció al·lèrgica és no ingerir l’aliment o aliments responsables. Aquesta mesura comporta una vigilància continua de tot allò que es menja, una revisió constant de l’etiquetatge i un control estricte a la cuina per evitar contaminacions. A més, és vital l’entrenament de pacients i/o persones responsables (en el cas de nens) per reconèixer els símptomes de les reaccions al·lèrgiques i el seu tractament.  En aquest sentit, l’educació del pacient i la seva família o cuidadors és un dels objectius principals d’Immunitas Vera, l’associació catalana d’al·lèrgies alimentàries que desenvolupa també tasques de divulgació i sensibilització sobre l’al·lèrgia alimentària.

Nous tractaments: Inducció de Tolerància Oral a Aliments

Evitar l’aliment no és curatiu. Només en alguns casos l’individu adquireix la tolerància a l’aliment de forma natural. En els darrers anys s’estan buscant alternatives. Un d’aquests tractaments és la Inducció de Tolerància Oral amb Aliments, també anomenada Dessensibilització a Aliments o Immunoteràpia Oral amb Aliments. Aquest tractament consisteix en administrar l’aliment en quantitats progressivament creixents fins a assolir la dosi de consum habitual o la dosi màxima tolerada.

Tant en la fase d’inici (pujada de dosi), com en la de manteniment, l’aliment s’ha d’ingerir de forma regular a diari. És un tractament que requereix d’una estreta col·laboració metge-pacient i metge-família (en cas dels nens), donat que solen aparèixer reaccions adverses, i situacions que obliguen a modificar i personalitzar la pauta. L’èxit d’aquest tractament suposa un evident benefici pel pacient que afecta en tres àmbits principals:

  1. Disminució substancial del risc permanent de reaccions adverses per ingesta accidental.
  2. Normalització dietètica del pacient.
  3. Normalització sociofamiliar dels hàbits dietètics de tot l’entorn del pacient i millora de la qualitat de vida.

El tractament a l’Hospital Joan XXIII

L’any 2010 es va iniciar aquest tractament a l’Hospital Joan XXIII amb un reduït grup de pacients (5), i per a dos aliments: la llet i l’ou. El protocol inicial s’ha hagut de modificar fins arribar a les pautes actuals, adaptant-lo en funció de la resposta dels pacients. És realment a partir de l’any 2012 que es realitza de forma habitual als pacients atesos a la secció d’Al·lergologia del centre sanitari de Tarragona.

Actualment s’han beneficiat d’aquesta teràpia 48 pacients, dels quals 40 han finalitzat la teràpia amb èxit i 6 estan en curs. L’atenció personalitzada és un factor vital per garantir l’èxit del tractament. Els pacients disposen d’un número de telèfon mòbil amb atenció continuada que utilitzen habitualment per a tots els dubtes o problemes que apareixen al domicili. L’Hospital Joan XXIII és l’únic de la província que desenvolupa aquest tractament, sent referència en aquest protocol.

Vegeu la notícia sobre la Jornada d’al·lèrgia a aliments, al web de l’ICS Camp de Tarragona.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.