El cap del Servei de Cardiologia de Lleida, el Dr. Fernando Worner, amb motiu de la celebració demà, 29 de setembre, del Dia Mundial del Cor, fa balanç de la situació de la cardiologia a les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran, posant de manifest la rellevància de poder analitzar l’activitat i resultats de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca en un període de temps ampli (gener 2010 a maig de 2015).
En aquesta Unitat, en la qual col·laboren transversalment els Serveis de Cardiologia, Medicina Interna de l’Arnau de Vilanova i l’Hospital de Santa Maria i l’atenció primària, s’han visitat i seguit meticulosament un total de 620 pacients. El cap del Servei de Cardiologia subratlla que “l’anàlisi de la mortalitat és superposable al de les millors sèries de referència i estem en disposició d’assegurar científicament que els pacients supervivents de la nostra unitat experimenten una significativa millora de la seva qualitat de vida i capacitat d’autocura, la qual cosa es reflecteix en una reducció del nombre de visites als serveis d’Urgències i ingressos hospitalaris”.
Des de l’inici de la nova etapa del Servei de Cardiologia de Lleida l’any 2005, servei de referència per als pacients de les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, aquest no ha parat de créixer en activitat, incorporacions tecnològiques i noves prestacions a la ciutadania, guiades sempre per la qualitat assistencial. Descomptant les intervencions de Cirurgia Cardíaca major, el Dr. Worner destaca que “és molt infreqüent pacients cardíacs lleidatans hagin de desplaçar-se a Barcelona per rebre una assistència d’excel·lència, ja que la reben a Lleida i el servei segueix creixent en benefici dels pacients”. Com a exemple, en els últims dotze mesos, s’ha obert la consulta monogràfica de Cardiopaties Congènites de l’Adult, està consolidada la Unitat d’Insuficiència Cardíaca amb magnífics resultats i, des del 16 de febrer està disponible el laboratorid’Hemodinàmica les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.
Des de l’obertura al gener d’aquest any de la consulta monogràfica de Cardiopaties Congènites de l’Adult de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, que treballa en estreta relació amb la unitat homònima de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, s’han visitat 102 pacients, alguns de nou diagnòstic i altres transferits des dels hospitals de Barcelona al seu centre de referència a Lleida.
Pel que fa a l’Hemodinàmica, des de l’ampliació ara fa 7 mesos de l’horari a 24 hores al dia els 365 dies de l’any s’han realitzat, amb bons resultats, 61 procediments en horari nocturn que anteriorment haurien d’haver-se traslladat a Barcelona o rebre un tractament alternatiu.
Malgrat aquest creixement ininterromput, el Dr. Worner destaca que “els avanços tecnològics i la qualitat assistencial exigeixen seguir obrint prestacions en la Cardiologia lleidatana que estan previstes a curt o mig termini”. Així, s’estan posant les bases per al desenvolupament de la Cardiorresonància i altres tècniques no invasives d’imatge, l’increment de l’activitat d’electrofisiologia, l’obertura d’una consulta monogràfica de Miocardiopatia Hipertròfica, i el desenvolupament d’una Unitat de Rehabilitació i Prevenció secundària Cardiovascular (ja en procés).
En paraules del Dr. Worner, “el ciutadà de Lleida pot confiar en el seu Servei de Cardiologia, però no ha d’oblidar que el millor que li pot ocórrer és no haver-lo de necessitar mai”. El major responsable per aconseguir aquest objectiu, almenys pel que fa a la malaltia aterosclerosa, és el propi pacient en estreta unió amb el seu metge de família. L’abstenció absoluta del tabac i consum lleuger d’alcohol, la dieta mediterrània equilibrada i el manteniment del pes òptim, la pràctica d’exercici físic cardiosaludable i d’intensitat en límits fisiològics, juntament amb la detecció precoç i tractament òptim d’una hipotètica hipertensió arterial, diabetis o dislipèmia; són les millors mesures per prevenir les malaltiescardiovasculars degudes a obstrucció de les artèries i, per tant, per tenir més possibilitats de viure més i millor.