L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) acollirà avui dijous 17 de setembre la primera Jornada Consumo de Oxígeno organitzada pel grup de treball de Rehabilitació Cardíaca i Prevenció Secundària de la Societat Catalana de Cardiologia. L’objectiu és promocionar el programes de rehabilitació cardíaca, una estratègia clau per controlar les malalties cardiovasculars, primera causa de mortalitat al món, tant en homes com en dones.
Aquests programes s’adrecen a persones que han superat un infart, una revascularització corònaria o un altre esdeveniment cardíac agut amb el propòsit de canviar el seu estil de vida per un altre més saludable. Combaten el sedentarisme, el tabaquisme i l’obesitat; controlen els factors de risc (diabetis, dislipèmia, hipertensió arterial) i milloren l’adherència farmacològica. La rehabilitació cardíaca està acceptada com recomanació Classe I a totes les guies de pràctica clínica i s’ha demostrat que redueix la mortalitat cardíaca en un 26%.
Prova de consum d’oxigen
Per iniciar la rehabilitació cardíaca és necessari en primer lloc conèixer la situació funcional del pacient per poder prescriure un programa d’exercici físic individualitzat, eficaç i segur. El mètode de referència és una prova de consum d’oxigen, que permet detectar el llindar anaeròbic de la persona i dissenyar així la intensitat de l’exercici a realitzar. La Jornada Consumo de Oxígeno que se celebrarà a l’Hospital Universitari de Bellvitge inclourà un taller pràctic perquè els assistents puguin veure en directe com es fa i com s’avalua una prova de consum d’oxigen.
L’acte comptarà amb la presència del subdirector general de Planificació Sanitària del departament de Salut, el Dr. Esteve Saltó; el gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge, el Dr. Antoni Andreu; i el vicepresident de la Societat Catalana de Cardiologia, el Dr. Xavier Garcia-Moll. Intervendran experts en rehabilitació cardíaca dels principals hospitals del país. El Dr. Bruno García del Blanco, cap d’Hemodinàmica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, explicarà la seva experiència com a regatista a la Barcelona World Race 2014-2015. El seu vaixell, el We are water, va donar la volta al món exhibint el logotip de la Fundación Española del Corazón i promocionant la rehabilitació cardíaca. La jornada, acreditada per la Sociedad Española de Cardiología, compta amb el suport d’Àrea Científica Menarini.
Els programes de rehabilitació cardíaca han demostrat reduir les complicacions, els ingressos hospitalaris i la mortalitat, millorant el pronòstic i la qualitat de vida del malalts amb cardiopatia, però tot i així encara estan poc implantats a Catalunya. El nou grup de treball de la Societat Catalana de Cardiologia, coordinat per la Dra. Paola Beltrán i el Dr. Xavier Armengol, pretén acabar amb aquest dèficit històric. En la mateixa línia, el Pla de Salut de Catalunya 2016-2020 inclou com objectiu prioritari un programa integral d’actuació en la cardiopatia isquèmica i dicta la necessitat de fer accessible la rehabilitació cardíaca dins de la cartera de serveis públics.