El programa comunitari d’exercici físic Pas a Pas de Reus arribarà a una àrea de salut de Mèxic

fotoEl proper dilluns 21 de setembre, comença oficialment l’onzena edició del Programa Pas a Pas d’exercici físic promogut des de l’Atenció Primària de l’ICS al Camp de Tarragona en les quatre Àrees Bàsiques de Salut de la ciutat de Reus: Reus-1 i Reus-2 al CAP Sant Pere, Reus-3 al CAP Llibertat i Reus-4 al CAP Horts de Miró. Els dies 18 i 24 de setembre, es faran les reunions amb els participants per recollir les seves dades i fer, a cadascun d’ells, el test SF-36 (qualitat de vida), el de Rosemberg (autoestima), l’IPAQ (qüestionari internacional d’activitat física) i el qüestionari de freqüència de consum d’aliments, a més de mirar l’escala analògica del dolor i les dades antropomètriques (tensió arterial, pes, índex de massa corporal, registre cardíac i analítica).

Aquesta onzena edició compta amb la participació de més de 150 caminadors, que faran al llarg de l’any, d’octubre a juny, un total de 68 sortides en 35 setmanes, repartides en dos dies setmanals, amb una durada d’una hora cada sessió. Més de 1.500 persones hi han participat en 10 anys. Els caminadors realitzen l’activitat en les proximitats del seu centre de salut, per tant, estan definits diferents circuits urbans, lleugers i moderats (des de 2 a 5 km) i amb diferents nivells de dificultat d’acord al desnivell, aprofitant l’orografia del terreny.

La missió principal del Programa és dinamitzar a les persones per a que adquireixin un estil de vida saludable a través de l’increment del nivell d’activitat física, i promocionar la sociabilitat per millorar la seva qualitat de vida. El Pas a Pas també es planteja altres objectius, com treballar en xarxa social creant més adherència a l’activitat física, i té un component cultural que cada any s’adapta a les novetats de la ciutat, aquest any al centenari d’Eduard Toda.

Cada trimestre es fan visites culturals amb diverses entitats:

•Medi Ambient: Ruta de l’aigua i Ruta dels Masos (Mas Campana, Mas Carpa, Mas Sedó).
•Visites a l’Institut Pere Mata i al Taller Baix Camp.
•Museus de Reus: exposició “El sexe en l’època romana“, Bòbila Sugranyes i Refugi de la Patacada.
•Turisme: façanes modernistes, Gaudí Centre i Palau Bofarull.

Repercussió a Mèxic

Els dies 4 i 5 de juny, es van dur a terme les II Jornades de Cooperació Científica Catalunya 2015, amb seu a la Universitat Politècnica de Catalunya; l’objectiu d’aquestes Jornades era reunir a tots els doctorands mexicans que estan becats pel Consell Nacional de Ciència i Tecnologia (CONACYT) de Mèxic, i divulgar els treballs de recerca que estiguin realitzant a Espanya. Els assistents a les Jornades eren doctorands i representants de CONACYT vinguts des de Mèxic.

D’un total de 39 treballs que van ser enviats als organitzadors, només 6 van ser seleccionats, entre ells el Programa Pas a Pas, que es va presentar davant doctorands mexicans de diverses àrees d’estudi i representants de CONACYT, per a la seva divulgació científica. El metge Felipe Villalobos Martínez, que es troba a Catalunya per fer el doctorat, va presentar l’estudi: Intervenció Comunitària de Promoció de l’Activitat física en adults: Programa Pas a Pas. L’experiència es vol posar en marxa enguany en una àrea de salut d’aquell país.

L’estudi de recerca realitzat durant sis anys, amb pacients de l’Atenció Primària que participen en aquest programa, desprèn els següents resultats:

•La pràctica regular d’activitat física s’associa a una millora en l’autoestima, reducció del dolor corporal, millora de la tensió arterial i l’hemoglobina glicosilada en diabètics i reducció de colesterol i l’índex de massa corporal.
•Les persones que anteriorment tenien una vida sedentària han aconseguit modificar la conducta mitjançant una intervenció multidisciplinària.
•La coordinació entre l’àmbit de la salut i l’activitat física dóna eines per a que l’activitat física pugui tenir continuïtat i estar integrada a la ciutat.
•Les activitats multidisciplinàries donen eines més potents per modificar els estils de vida, incidint en la vida sedentària.
•L’adherència després d’haver fet el Pas a Pas és un 67% més alta que la mitjana d’adherència en aquests tipus de programes.

L’equip del Programa Pas a Pas està format per les infermeres i infermers referents Alicia Reche, Llorenç Peralta, Dolors Jovani i Àngels Vinuesa, i l’equip investigador format per la infermera Roser Pedret, la Dra. Teresa Basora, el Dr. Josep Basora, la Dra. Victoria Arija (URV) i el Dr. Felipe Villalobos (Mèxic).

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.